Храмовна слава у Оџацима

У среду, 27. априла / 10. маја 2023. године, житељи Оџака свечано су прославили своју храмовну славу – празник Спаљивања моштију Светог Саве.

Молитвено сабрање започело је празничним бденијем којим је началствовао протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски. На дан празника, светом Литургијом началствовао је протоjереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У беседи после читања јеванђелског одељка, прота Стевица се осврнуо на значај и улогу Светог Саве, истакавши велику љубав коју је поседовао, одупирући се свим недаћама и искушењима и живећи са вером и надом у Васкрсење и живот вечни. После заамвоне молитве извршен је трократни опход и помен упокојеним парохијанима, ктиторима и приложницама храма у Оџацима, а потом је служен чин благосиљања славских дарова.

Вечерњим богослужењем на дан храмовне славе началствовао је протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски. После извршеног чина благосиљања славских дарова, прота Саво се сабраним Оџачанима обратио беседом у којој је најпре је говорио о Васкрсењу Христовом, које је залог и нашег Васкрсења, потом о догађајима који су били повод да се установи празник који житељи Оџака прослављају као своју храмовну славу и на крају о светом Иринеју (Ћирићу), епископу бачком, Исповеднику вере, и о томе како је он највећи молитвени заступник Оџачана пред Господом. Овогодишњи црквени кум, г. Дејан Томановић са породицом, предао је залог кумства за следећу годину г. Момчилу Јовановићу.

Print Friendly, PDF & Email