Источни петак у Саборном храму у Новом Саду

У петак Светле седмице, 21. априла 2023. године, у Саборном храму Светог великомученика Георгија служена је света Литургија, којој је молитвено присуствовао Епископ бачки господин др Иринеј.

После свете Литургије, Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј је присутном верном народу пожелео срећан и благословен празник и том приликом је објаснио значај и смисао овог празника, који се назива Источним петком.

„Драга браћо и сестре, срећан и благословен данашњи празник, који је у нашем народу познат као Источни петак. Тај назив нема никакве везе са питањима истока и запада или било каквом другом одредницом те врсте него долази од прастаре општесловенске и старе древне српске речи источник, која значи извор. То је једна светиња у Цариграду, један диван храм, један од ретких који ипак постоји после толико векова живота под турском влашћу и један од оних које током векова Турци нису уништили и оскрнавили. Тај извор налази се у храму Влахерни у Цариграду и ту има много чудеса од тог извора, јер је Бог дао Своју благодат да та вода буде исцељујућа и многи болесници до данашњег дана, а и сви други, долазе тамо да се поклоне самој светињи и да пију те воде. Пошто се та светиња зове храм манастира Живоносног Источника, отуда, у скраћеном виду, народ је рекао: То је Источни петак, тојест петак када прослављамо Пресвету Богородицу као Живоносни Источник, као извор Животаˮ, објаснио је Епископ бачки г. Иринеј у свом обраћању.

Print Friendly, PDF & Email