Молитвени испраћај протојереја-ставрофора Милана Делића

На Велику суботу, 2/15. априла 2023. године, у храму Преноса моштију светог Николаја у Жабљу, служена је заупокојна Литургија, а у наставку опело новопрестављеном протојереју-ставрофору Милану П. Делићу, дугогодишњем пароху и архијерејском намеснику жабаљском. Светом Литургијом је началствовао протојереј Никола Темеринац, настојатељ Светониколајевског храма у Жабљу, а саслуживали су протојереј Бране Миловац, парох новосадски, протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, и ђакон Сава Фан, сабрат храма у Жабљу. По заамвоној молитви служен је помен почившем протојереју-ставрофору Милану П. Делићу.

Опело над одром новопрестављеног проте Милана служио је протонамесник Перо Анђелић, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Беседећи после опела, отац Перо је, између осталог, рекао: „Испраћамо, са тужном радошћу и радосном тугом, нашега брата и саслужитеља проту Милана. Дани које проживљавамо у Цркви јесу дани који нам уносе тугу сагледавајући грехопад човеков, али су и дани који нам испуњавају веру, гледајући Господа Који смрт трпи да би показао да је јачи од смрти. Васкрсење је дар којим смрт бива побеђена, а које се нама дарује преко наших свештенослужитеља који деле Тајну Цркве. Живот свештеника, као и сваког хришћанина је крстоваскрсан, страдалнички и победоносан.ˮ

После целива и последњег овоземаљског поздрава са протом Миланом, уследио је трократни опход око олтара коме је јереј Цркве Христове, слуга Божји Милан, служио више од пола века. После опела у храму Преноса моштију светог Оца Николаја, тело новопрестављеног протојереја-ставрофора Милана П. Делића сахрањено је на сеоском гробљу у Жабљу.

Вечан ти спомен, достојни блаженства, драги наш прото Милане!

Print Friendly, PDF & Email