Упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Милан Делић

Протојереј-ставрофор Милан П. Делић, дугогодишњи парох и aрхијерејски намесник жабаљски, упокојио се на Велики петак, 14. априла 2023. године, у раним јутарњим часовима, у свом дому у Жабљу, у 87. години живота.

Рођен је у Врању 1936. године, од оца Петра, службеника, и мајке Душанке, рођене Јосимовић, из Крушедола. Породица води порекло из личке варошице Кореница. По завршетку Другог светског рата, у којем је породица проте Милана претрпела велике прогоне од стране усташке државе, породица је колонизована у Бачки Брестовац, у западној Бачкој. Богословију у Раковици је са одличним успехом завршио 1961. године. Исте године рукоположен је у чин ђакона, недуго после тога и у чин презвитера, руком eпископа бачког Никанора (Иличића). Своју пастирску службу започео је у Чуругу, где је службовао од 1961. до 1975. године. Потом постаје парох у Ади, где је службовао до 1986. године. Од 1986. до 2002. године био је парох у Жабљу и архијерејски намесник жабаљски. Вредно и марљиво је вршио своју службу у Цркви Христовој до свог одласка у мировину. Био је дугогодишњи члан Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије бачке, као и члан Црквеног суда Епархије бачке. Био је сарадник многих црквених часописа у којима су објављивани његови чланци. У богословске школе је послао више од десет младића из Чуруга и Жабља, који су постали свештеници. Године 1972. објавио је монографију о храму Вазнесења Господњег у Чуругу и био први свештеник који је током службовања написао историју знаменитог чурушког храма, чије су податке користили сви каснији аутори.

Био је ожењен са Видосавом Делић, рођеном Ћурић, из Сивца, са којом је имао ћерку Зорку и сина Петра, снају Татјану и унуке Милана и Константина.

Заупокојна Литургија поводом упокојења новопрестављеног протојереја-ставрофора Милана П. Делића биће служена на Велику суботу, 15. априла 2023. године, у Светониколајевском храму у Жабљу, са почетком у 9:00 часова, а у 12:00 часова биће служено опело у наведеном храму.

Вечан ти спомен, достојни блаженства, драги наш прото Милане!

Print Friendly, PDF & Email