Епископ новобрдски г. Иларион одржао беседу у Матици српској

У четвртак, 23. марта 2023. године, у оквиру Недеље Косова и Метохије у Матици српској, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски господин Иларион, викар Патријарха српског, одржао је беседу у свечаној дворани Матице српске.

Свечаност у најстаријој српској културној, књижевној и научној установи отпочела је поздравним обраћањем професора др Драгана Станића, председника Матице српске, који је захвалио Преосвећеном епископу Илариону на доласку у Матицу српску и подсетио присутне да, иако живимо у тешким и смутним временима која понекад личе на апокалиптичка, не треба да се плашимо ако верујемо у Господа Исуса Христа и Његов Други долазак. Он је поручио да човек и у најтежим временима треба да буде чврст и постојан и да ради само оно што Господ налаже да чинимо. „Ако је Црњански рекао да смрти нема, а има сеобâ, ми можемо заједно са тим исказом његовим, који ћемо тумачити у хришћанском кључу, православном кључу, можемо исто да кажемо да страдања такође увек има, али има и спасењаˮ, поручио је председник Матице српске.

Поздрав и благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја присутнима је пренео Епископ мохачки господин Дамаскин, који се обратио следећим речима:

„Поштовани председниче Матице српске, господине Станићу, уважени чланови Матице српске, драги брате и саслужитељу владико Иларионе, часни оци, даме и господо. Част ми је да вам се обратим у најстаријој књижевној, културној и научној институцији нашега народа, да вас све срдачно поздравим у име Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја и да вам пренесем његов очински и архипастирски благослов. Вечерас ћемо се ближе упутити у прилике на Косову и Метохији сведочењем новоизабраног Епископа новобрдског, донедавног дечанског монаха и игумана манастира Драганац, господина Илариона, мог драгог и дугогодишњег пријатеља. Веома смо почаствовани што смо у прилици да чујемо аутентично виђење прилика на Косову и Метохији од некога ко скоро тридесет година живи, богослужи и дели добро и зло са нашим народом, бодрећи их духовно и помажући материјално, да би опстали на, за нас, светој земљи. Наше су молитве и срца увек окренуте Богу и Његовим светим угодницима, светом Стефану Дечанском, светом Јоаникију Девичком и свима светима, за спас и благостање наших светиња и нашега народа. Драги владико, добродошли у Нови Сад и у Епархију бачку!ˮ

Епископ новобрдски г. Иларион је сабранима у препуној свечаној дворани Матице српске најпре говорио о самој суштини појма светости и светиње као онога што је издвојено за Бога и посвећено Богу Који је Једини Свет и Извор освећења свих нас и свеколике творевине, осврћући се потом на значај Свете Земље за све хришћане, а потом је говорио о светотосавским коренима Косовско-метохијског Завета који врхуни у нашем опредељењу за Царство небеско, у складу са речима: „Земаљско је замалена царство, а Небеско увек и довека!ˮ Преосвећени владика Иларион је нагласио да је у овим тешким временима суштински неопходно да нам Христос увек буде на првом месту, истакавши да се Царство небеско пројављује управо у Цркви Божјој. Епископ Иларион је своју беседу закључио позвавши присутне да свако, у складу са својим могућностима и даровима, помогне наш народ и наше светиње на Косову и Метохији, не заборављајући да обнове и очувања нема изван Цркве.

Програм је појањем улепшао хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

Print Friendly, PDF & Email