Изложба о Јелени Анжујској у Галерији Академије уметности

У петак, 17. марта 2023. године, у Галерији Академије уметности у Новом Саду, у оквиру Месеца франкофоније, отворена је изложба о Јелени Анжујској, под називом „Helena, Serbiae Reginaˮ.

Изложбу је отворила госпођа Маја Гојковић, министар културе и потпредседник Владе Србије, која је у обраћању, између осталог, истакла да је Јелена Анжујска била храбра и смела владарка, а да њена задужбина, манастир Градац, у себи уједињује западну уметност и византијску традицију. Госпођа Гојковић је такође истакла да су Министарство културе и државне институције свесне значаја очувања цркава и манастира, не само на простору Косова и Метохије, већ и широм Србије, на свим територијама које наш народ вековима насељава. Осврћући се на деветнаесту годишњицу мартовског погрома над Србима и српским православним светињама на Косову и Метохији, госпођа Гојковић је нагласила да се над српском православном црквеном и културном баштином  у јужној српској покрајини и данас врши насиље, у виду фалсификовања чињеница о пореклу и настанку тамошњих наших светиња.

Присутнима су се обратили и професор Синиша Бокан, декан Академије уметности у Новом Саду, др Дубравка Ђукановић, директор Републичког завода за заштиту споменика културе, као и господин Станислас Пјере, саветник за културу амбасаде Француске у Србији и директор Француског института у Србији.   

Изложба се састоји од три сегмента: представљање личности краљице Јелене, њена ктиторска делатност и фрескопис; археолошка истраживања, проучавање и конзерваторски радови; као и фреске Богородичине цркве. Изузев копија фресака из Народног музеја у Београду и штампаних експоната великог формата, изложбу краси и оригинална мистрија из Народног музеја Kраљево, као и мултимедијални садржаји. Сваку од целина изложбе, које су посвећене краљици Јелени и њеним задужбинама, хронологији изградње манастира Градац, истраживањима и обнови манастирског комплекса, као и градитељско-уметничким дометима архитектуре и сликарства Благовештењске цркве, прати по један кратки документарни филм, настао у сарадњи и уз подршку Факултета драмских уметности из Београда. Ауторски тим изложбе чине стручњаци Републичког завода за заштиту споменикâ културе, Филозофског факултета Универзитета у Београду и Балканолошког института Српске академије наукâ и уметности, као и професори и студенти Академије уметности Нови Сад Универзитета у Новом Саду и Факултета ликовних уметности и Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду. Изложба је финансирана средствима Министарства културе Републике Србије и реализована уз благослов Епископа жичког др Јустина и ентузијазам монахиње Нине, игуманије манастира Градац. Пре Новог Сада, изложба је била постављена у Српском културном центру у Паризу.

Изложба ће у Новом Саду бити отворена за публику од 17. до 30. марта 2023. године, радним данима од 12:00 до 19:00 часова у Галерији Академије уметности у Новом Саду на Булевару Михајла Пупина број 20.

Јелена Анжујска (1236 – 1314), жена српског краља Уроша I и мајка потоњих краљева Драгутина и Милутина, једна је од најзанимљивијих, али и најмистериознијих личности на двору српске средњовековне владарске породице Немањића. Kраљица Јелена је најпознатија по својој задужбини, манастиру Градац, са црквом посвећеном празнику Благовести.

Print Friendly, PDF & Email