Исповест свештенства Епархије бачке

„Нема ничег узвишенијег од онога што називамо покајањем и исповешћу. Ова света Тајна јесте даривање љубави Божје човеку. Њоме се човек на савршен начин избавља од зла. (…) Да би се покајала, душа треба да се пробуди. Управо ту, у том буђењу, дешава се чудо покајања. Притом се открива човекова воља. Буђење се, међутим, не дâ објаснити само човековим делањем. Човек ништа не може сâм. Бог интервенише. Тада долази божанска благодат. (…) Истинско покајање доноси освећење. Покајање нас освећује.ˮ

Живот и поуке светог Порфирија Кавсокаливита, Беседа, Нови Сад 2019, стр. 367 – 369.

У понедељак треће седмице Часног поста, 13. марта 2023. године, у Саборном храму у Новом Саду, после јутарњег богослужења које је служио протоjeреј Велимир Врућинић, настојатељ Саборног храма, светој Тајни исповести приступили су Епископ бачки господин др Иринеј, Епископ мохачки господин Дамаскин, као и свештеници и ђакони архијерејског намесништва новосадског првог. Свету Тајну исповести је извршио протојереј-ставрофор Слободан Марковић, умировљени парох косјерићки.

После исповести, Епископ бачки Иринеј је, у име свештенства и у своје лично име, заблагодарио проти Слободану на труду и духовној бризи, са молитвеном жељом да Господ свима дарује снаге да духовно узрастамо на путу ка Царству небескоме.

Духовно сабрање настављено је у свечаној дворани Црквене општине новосадске, где су, у присуству Преосвећених епископа Иринеја и Дамаскина и проте Слободана, новосадски свештеници и ђакони имали прилику да разговарају на духовне и пастирске теме.

Током треће седмице Часног поста светој Тајни исповести приступило је и свештенство осталих архијерејских намесништава Епархије бачке: архијерејско намесништво новосадско друго, у храму Светог великомученика Георгија у Темерину; архијерејско намесништво бачкопаланачко и архијерејско намесништво оџачко, у манастиру Бођанима; архијерејско намесништво сомборско и архијерејско намесништво суботичко, у храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у Кули; архијерејско намесништво бечејско, архијерејско намесништво жабаљско и архијерејско намесништво врбашко, у храму Светог великомученика Димитрија у Шајкашу. Архијерејски намесници наведених архијерејских намесништава заблагодарили су у име свештенства протојереју-ставрофору Слободану Марковићу на духовном старању, љубави и стрпљењу које је изразио исповедивши све свештенике и ђаконе Епархије бачке. Подсетивши на значај свете Тајне покајања и исповести, прота Слободан је изразио захвалност Епископу бачком г. Иринеју на благослову, а свештенству Епархије бачке на указаном поверењу и братској љубави.

Print Friendly, PDF & Email