Празник Сретења Господњег у Саборном храму у Новом Саду

Епископ бачки др Иринеј: „Смисао живота свих нас и свакога појединачно је у томе да овде на земљи живимо сусрећући се са Господом и да тај сусрет у најсавршенијем облику буде садржај нашега живота у вечности.”

На празник Сретења Господњег, у среду, 2/15. фебруара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, архимандрит Василије (Костић), свештенство и ђаконство Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је нагласио да се Сретење Господње обележава као Богородичин празник, са многим елементима Господњег празника. „У кондаку данашњег празника појемо да Онај Који је осветио Својим присуством утробу Дјеве, Своје Пресвете Мајке, Тај је и руке праведнога старца Симеона благословио и, преко њих, благословио и руке свих нас. Сви смо удостојени – маколико да смо грешни, слаби и недостојни – да на своје руке примимо Тело Христово и да се на Литургији причестимо у светој Тајни Причешћа Његовим Телом и Његовом Крвљу. То је дубљи и приснији сусрет него само онај који је имао праведни Симеон узевши Га у своје наручје и држећи Га у наручју. То је најсавршенији дар правог, истинитог, спасоносног, потпуног сједињења нашега са Господом и ради тога постоји Црква. У будућем веку – како каже једна молитва после светог Причешћа – надамо се да ћемо се још присније, још дубље причешћивати Њиме у незалазном дану Царства Његовог. То значи да је смисао живота свих нас и свакога појединачно, управо у томе да и овде на земљи, сусрећући се са Господом, тај сусрет у најсавршенијем облику буде садржај нашега живота у вечности. Ради тога је Господ дошао у свет – да нам дарује Себе, а у Себи Царство Божје, живот вечни, свако блаженство”, рекао је Епископ бачки господин др Иринеј.

У току свете Литургије, Епископ бачки Иринеј рукоположио је у презвитерски чин ђакона Александра Симетића.

Print Friendly, PDF & Email