Одржано предавање у Ветернику

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у дворани Месне заједнице у Ветернику, у недељу, 12. фебруара 2023. године, на празник Света Три Јерарха, одржано је предавање на тему „Свети Иринеј, епископ бачки, Исповедник вереˮ.

Предавање је одржао протојереј Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенскoг храма у Новом Саду. У надахнутом предавању које је било праћено аутентичним светлописима из живота светога владике Иринеја (Ћирића), прота Жељко је указао на важне детаље из житија новопросијавшег светитеља, посебно истичући његово ревносно архипастирско служење у двема епархијама наше помесне Цркве – Тимочкој и Бачкој. Настојатељ Светоуспенског храма је указао да је духовна радост говорити о светом Иринеју (Ћирићу) у окриљу Светосимеоновског храма у којем се налази једна међу првим фрескама новопросијавшег светитеља. Поред тога, гостујући предавач је са емоцијама говорио о последњим овоземаљским данима светога Иринеја, епископа бачког, сведочећи да је целим својим животом био исповедник, бивајући Христу и Цркви Његовој веран до смрти.

Ово је било треће по реду предавање у оквиру манифестације Светосимеоновски дани, коју организује Црквена општина у Ветернику. Следеће духовно сабрање биће одржано у недељу, 19. фебруара 2023. године, предавањем протојереја Владана Симића, секретара Епархије бачке, који ће говорити на тему „Свети мученици бачкиˮ.

Print Friendly, PDF & Email