Светосимеоновски дани у Ветернику

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, Црквена општина у Ветернику, у сусрет престоном празнику храма Преподобног Симеона Мироточивог, организује Светосимеоновске дане. Свечаности су отворене у недељу, 29. јануара 2023. године, у дворани Месне заједнице у Ветернику, приказивањем документарног филма „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсењаˮ, аутора катихете Бранислава Илића.

На самом почетку сабране је поздравио протонамесник Лазар Мајсторовић, парох ветернички, указујући на значај оваквих духовних сабрања која нас укрепљују у данима духовне припреме за дане Великог поста. После приказивања филмског остварења које је настало поводом 350-годишњице престављења светог Василија Острошког, катихета Бранислав Илић је одржао предавање о светом Василију Острошком у духу свештеног времена у којем се налазимо, са посебним освртом на јеванђелску перикопу о Закхеју. Поред тога, катихета Бранислав је указао да је правилно сагледавање светости неодвојиво од Евхаристије.

Свечаном отварању Светосимеоновских дана присуствовао је многобројни верни народ из Ветерника и околине, а следеће духовно сабрање биће одржано у недељу, 5. фебруара 2023. године.

Print Friendly, PDF & Email