У Саборном храму у Новом Саду прослављен празник Светога Саве

Епископ мохачки Дамаскин: „Свети Сава је заједничка слава нашега народа, заједничка слава наше свете помесне Српске Православне Цркве, слава свакога Србина православне вере и слава деце.ˮ

На празник Светога Саве, првог српског архиепископа, у петак, 14/27. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду, уз саслужење новосадских свештеника и ђакона.

По прочитаној јеванђелској перикопи, Преосвећени владика Дамаскин је произнео празничну беседу, преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја:

„Данас прослављамо Светога Саву. Свуда где Срби живе – а живе диљем земаљскога шара, од Ванкувера до Велингтона – данас молитвено и литургијски читав српски народ прославља овога дивнога Божјега угодника, светитеља Саву. И ми смо се данас сабрали у овоме дивноме храму, који су подигли наши преци, имајући управо веру у Бога и веру у Светога Саву. Када желимо себе да упитамо по чему је Свети Сава тако велики и по чему Српска Црква и српски народ тако свечано и величанствено прослављају Светога Саву, онда се морамо вратити осам векова уназад и отићи у стари Рас и видети једнога младића од седамнаест година чије срце искрено тражи Бога. Желећи, пре свега, да задобије у својој души Бога, напушта свој родитељски дом и одлази у Свету Гору, где у Старом Русику прима анђеоски чин и постаје Светогорац, и до краја свога живота он остаје истински Светогорац. Засађен у Светој Гори као питома маслина, он узима оно што је најбоље из Свете Горе, чува и нама предаје праву и истинску веру. Ако бисмо рекли шта је то што је најважније што нам је предао и дао Свети Сава, то је онда управо та права, истинска вера.

Сви они који су остали на неизбрисивом трагу Светога Саве током осам векова, од његовога живота до данас – међу које спадају и свети Иринеј, исповедник вере, и Бачки мученици – сачували су ту праву веру и живели су тим правим и истинским животом који је живео Свети Сава, а то је живот у врлини, то је живот у подвигу, то је живот у посту и молитви, то је живот у послушању и смирењу. Свако онај ко покуша само разумом да схвати лик и дело Светога Саве, гледаће кроз своје очи и моћи ће да схвати и да прихвати само површину онога што је делао Свети Сава. Међутим, онај ко живи животом Светога Саве може и да схвати његово дело, а мало је оних који живе животом Светога Саве, јер Свети Сава је заиста био истински хришћанин. Они које је Свети Сава највише волео били су управо деца, јер деца имају ту искрену и праву веру. Свети Сава је заједничка слава нашега народа, заједничка слава наше свете помесне Српске Православне Цркве, слава свакога Србина православне вере и слава деце, односно слава школе.ˮ

На светој Литургији je појао Дечји хор Црквене општине новосадске, под руководством Милице Грубишић.

На крају свете Литургије, освештани су славски дарови, а потом је уприличен традиционални дечји рецитал у част Светога Саве, у којем су учествовали ученици Основне школе „Ђорђе Натошевић” у Новом Саду, предвођени вероучитељицом Горданом Димић, као и друга деца која са својим родитељима редовно присуствују богослужењима у Саборном храму. Учесницима рецитала уручени су пригодни дарови. Литургији у Саборном храму присуствовали су многобројни ученици основних и средњих школа са својим вероучитељима, а међу њима и ученици некадашње Српске православне велике гимназије. Од Гимназије „Јован Јовановић Змај” до Саборног храма, барјак са грбом Гимназије носио је, у име свих ученика, Гаврило Проданов, ученик четвртог разреда наведене Гимназије. Литургији су присуствовали и др Радивоје Стојковић, директор Гимназије, као и уважени гост Гимназије, господин Владимир Алексејевич Сидоров, директор Гимназије „Еладаˮ и Православне гимназије Светог Серафима Саровског из Москве.

Print Friendly, PDF & Email