Епископ мохачки Дамаскин присуствовао Светосавској академији у Гимназији „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду

Празник Светога Саве је Дан школе и слава Гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду. Тим поводом, у Гимназији је одржана свечана академија. Чин благосиљања славских дарова извршио је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење протојереја Владана Симића, секретара Епархије бачке, и ђакона Дамјана Љујића, катихете у Гимназији.

После благосиљања славских дарова, Преосвећени владика Дамаскин се обратио присутнима речима: „Господине директоре, господо професори и професорке овог часног училишта, драги ученици, драги гости, помоћно особље, желим да Вам, у име Његовог Просвештенства Епископа бачког господина Иринеја, нашега духовнога оца и архипастира, изразим своје најдубље честитке поводом Светога Саве, школске славе, и да изразим своје велико задовољство што сам по први пут овде, под сводовима овога часног училишта из кога су изишле велике главе нашега народа. Једна стара грчка пословица каже: Како је велики човек када је човек. Заиста, Свети Сава је био, пре свега, човек врлине, а својим врлинским животом у подвигу и у смирењу он се уподобио анђелском животу и постао узор свима нама. Ја сам имао прилику и да будем ученик гимназије, а исто сам имао прилику и да предајем у богословској школи у Нишу и знам како је бити и са једне и са друге стране. Врло је тешко у данашњем времену бити пример и врло је тешко у данашњем времену бити човек, али, ако је неко човек, онда је он и Божји човек; ако је неко човек, онда је он и добар професор; ако је неко човек, онда је он и добар ђак; и, наравно, ако је неко човек, онда је он и добар хришћанин, јер не можемо за некога рећи да је добар хришћанин, а да кажемо да је лош човек. Желим да будете сви добри људи, као што је наш патријарх Павле рекао, да изграђујете ове младе личности које су овде пред нама. Ја сам задивљен њиховим појањем које не заостаје за универзитетским хором који сам слушао у Нишу. Заиста предивно и надам се да ћете и убудуће бити светли пример свим другим школама, како вашим радом тако и вашим успесима. Нека вас молитве Светога Саве у томе охрабрују! Желим много успеха свим запосленима у овој школи, а исто тако много успеха у даљем животу и свим ученицима, чијим успесима ћемо се сви заједно радовати! Амин, Боже дај!

Пригодну беседу младог професора поводом школске славе, како је традиција у овој установи, изговорила је професорка српског језика и књижевности Милана Зековић. Беседом о Светом Сави присутнима се обратио професор географије Драган Стојадиновић, а као некадашњи предавач у овој установи беседио је Остоја Бубњевић, професор у пензији. Свечану академију је, својим појањем, улепшао хор Гимназије, предвођен диригентом Јованом Травицом, и ученици трећег разреда Гимназије који су рецитовали стихове песме Ходочашће Светоме Сави, коју је написао Љубомир Симовић.

Поводом школске славе традиционално се у Гимназији додељују  награде најуспешнијим ученицима у области писања есеја, а ове године награђени су: Теодора Томановић (прва награда), Љубица Грбовић (друга награда) и Филип Нађ (трећа награда). Награђене ученике Епархија бачка је даривала поклоничким путовањем светињама древне Охридске Архиепископије.

Print Friendly, PDF & Email