Празник Светих мученика бачких прослављен у Епархији бачкој

У понедељак, 10/23. јануара 2023. године, у свим храмовима Епархије бачке свечано је прослављен празник Светих мученика бачких. У наставку јутарњег богослужења, у храмовима Епархије бачке је служена света Литургија.

После свете Литургије, коју је у Саборном храму Светог великомученика Георгија служио протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке, уз саслужење братства храма, служен је парастос свим невино пострадалим жртвама злочиначког Погрома у Новом Саду (Новосадске рације). После парастоса, прота Владан се обратио сабраним верницима, међу којима су присуствовали многобројни ученици новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ:

„Драга браћо и сестре, нека је на спасење данашња света Литургија и свето Причешће! Имамо велики благослов да по први пут у овом Катедралном храму у Новом Саду, у коме је један или неки од свештеномученика новосадских служио – мислим на свештеномученика ђакона Александра Ердељана, а свакако су ту служили и остали свештеномученици који су пострадали у Новом Саду – служимо свету Литургију на коју нас сабира празник Светих мученика бачких, како оних који су пострадали ових јануарских дана, давне 1942. године, тако и свих оних који су пострадали од 1941. године, од окупације наше Бачке, па све до завршетка Другог светског рата. Велика је обавеза бити потомак таквих људи убројаних у календар Цркве, уписаних у Књигу живота. Велика је обавеза и у духовном смислу да се сабирамо не само, наравно, када њих прослављамо него увек у светоме храму на светим богослужењима, али понајвећа је обавеза да ово сећање – памјат, како код нас људи тако и у Књизи живота, преносимо на даље нараштаје. Зато ми је веома драго што су данас овде са нама ученици новосадске Гимназије и што ће, ако Бог дâ, убудуће се пренети реч и истина не само о страдању нашег народа овде у Бачкој него и широм крајева где су Срби живели.

Мученици Христови јесу сведоци Његове љубави и сведоци који нама сведоче којим путем треба поћи. Није без разлога то што их Црква убраја у своје диптихе и календаре и што их представља као највећи подвиг који човек у свом животу може да учини, да понесе или да постигне. Један од најбољих примера јесте и свети Јован Претеча и Крститељ Господњи, који је, без обзира на то што је имао тако велики задатак – имао је тако велико послање од Бога да буде Претеча Господњи – свој живот завршио као мученик, и то мученик за Христа.

Тако и ми у својим животима да не посустанемо у вери, не посустанемо у свом личном подвигу, подвигу спасења, него да, ако Бог дâ, Његовом љубављу оснажени и Његовим благодатним даровима наоружани, кренемо путем спасења, па ако буде потребе, надамо се да неће, и путем мучеништва.

Нека молитве светих мученика бачких и свих светих мученика и свих светих Божјих угодника буду са свима нама у све дане нашега живота, да бисмо, као што рекох, били достојни имена које носимо, а то је Име које је изнад сваког имена – Име Господа нашег Исуса Христа! Амин!ˮ

Фото-галерија

Саборни храм у Новом Саду

Светосавски храму у Новом Саду

Сомбор

Суботица

Палић

Нови Жедник

Бачка Топола

Карађорђево

Александрово

Бајша

Хоргош

Кањижа

Пачир

Сента

Бачка Паланка

Бегеч

Челарево

Деспотово

Гајдобра

Параге

Пивнице

Силбаш

Лок

Чуруг

Шајкаш

Жабаљ

Маглић

Госпођинци

Print Friendly, PDF & Email