Прослава празника Сабора Пресвете Богородице у Успенском храму у Новом Саду

На празник Сабора Пресвете Богородице, 26. децембра / 8. јануара, у храму Успенија Пресвете Богородице у Новом Саду, на светој архијерејској Литургији је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештеног братства Успенског храма и новосадских ђакона.

Беседећи после прочитаног одељка из светог Јеванђеља, Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин је честитао празник и рекао да је догађај Христовог Рођења израз Божје љубави према човеку и почетак Божјег самоунижења које ће врхунити у Његовом страдању. Епископ Дамаскин је потом објаснио зашто је други дан празновања Божића посвећен Пресветој Богородици, те је, између осталог, рекао: „Кроз овај празник нам се казује колика је љубав Божја према људскоме роду, јер Бог није оставио људски род после његовога пада него је послао Сина Свога у свет ради нас људи и ради нашега спасења. Међутим, да би се Син Божји оваплотио био је потребан такав сасуд благодати каo што је била Пресвета Богородица, којој је посвећен овај свети храм. И као што су сви принели неки дар Богу, као што смо чули у кондаку, другој најзначајнијој химни овога празника, а то је да су небеса принела звезду; да су ангели принели предивну песму која гласи: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља – оно што је заиста потребно свакоме човеку и људскоме роду; да су пастири принели чудо, да је земља принела вертеп, да је пећина принела јасле, а ми људи принели смо оно најдрагоценије и најлепше што смо имали, а то је Пресвета Богородица. Зато је Црква Божја и одредила да је овај други дан празника Божића посвећен управо њој. Највећи број наших храмова и наших манастира посвећен је Пресветој Богородици, јер је она наша најбржа Заштитница; она је богата љубављу и милосрђем према свакоме човеку и чује сваки наш уздах, чује сваку нашу молитву, види сваку нашу сузу и свако наше покајање. Увек је спремна и има ту смелост да измоли од Сина свога и Бога нашега и Бога њенога да нам дâ снаге да се покајемо у нашем животу, да се преумимо, да се преобразимо и да почнемо да живимо по Јеванђељу Сина њенога. А она ће нам увек помоћи. И зато јој тако радо притичемо и молимо јој се да нас она заштити и да нам буде покровитељица у нашем животу.”

Током свете Литургије појао је Дечји хор Црквене општине новосадске и хор Успенске цркве „Антифонˮ, под руководством диригента Милице Грубишић. 

По завршетку свете Литургије, Епископ мохачки Дамаскин је доделио архијерејске грамате признања и захвалнице којима је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј одликовао парохијане Успенског храма за труд око обнове Успенске капеле у Новом Саду, која је посвећена Рођењу светог Јована Претече. Архијерејске грамате признања додељене су: Љиљани Баста, Грозди Микитишин, Племенки Курјаков, Душку Радину, Тихомиру Јаковљеву, Миливоју и Луси Јанковић из Новог Сада. Архијерејске захвалнице добили су Ђорђе Стојшић, Горан Величковић, Милан Димитријевић, Јованка Француски и Соња Савић из Новог Сада.

После доделе архијерејских грамата признања и захвалница, протојереј Петар Тривуновић, настојатељ Успенске капеле, заблагодарио је Преосвећеном владици Дамаскину на служењу и речима поуке, као и свим знаним и незнаним, великим и малим приложницима обнове Успенске капеле. Викар Епископа бачког је на крају похвалио Дечји хор Црквене општине новосадске и позвао родитеље да доводе децу у храм и васпитавају их у хришћанском духу. Потом су деца, чланови Дечјег хора, у литији отпратила владику Дамаскина до зграде Црквене општине новосадске. У свечаној дворани Црквене општине новосадске Епископ мохачки Дамаскин је деци поделио пригодне божићне поклоне.

Print Friendly, PDF & Email