Божићна честитка новосадског свештенства Епископу бачком Иринеју

У четвртак, 5. јануара 2023. године, у свечаној дворани Црквене општине новосадске, новосадски свештеници и ђакони честитали су Његовом Преосвештенству Епископу бачком господину др Иринеју и Његовом Преосвештенству Епископу мохачком господину Дамаскину празник Христовог Рођења – Божић.

У своје лично име, као и у име свих новосадских клирика, предстојећи празник епископима Иринеју и Дамаскину је честитао протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев. „Свака овоземаљска радост и весеље су ограничени временом и простором, а радост Божића је догађај који траје и осмишљава све наше односе, сав наш живот, и то овде и сада. Та се радост показала, она је наступила и већ нам је дата, према Христовим речима: Радост вашу нико неће узети од вас. Христово Рођење нам открива тајну бескрајне љубави Божје. Богомладенац Христос је дошао да унесе младост у грехом остарели организам човечанства; да унесе снагу у онемоћалу душу људску и радост у срце људско; да људима отвори очи за небеске хоризонте и да нас увери да постоји бескрајни и невидљиви свет, свет духовни који је наша права Отаџбинаˮ, навео је протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев честитајући Преосвећеној господи епископима Иринеју и Дамаскину празник Рождества Христова.

Епископ бачки др Иринеј захвалио је проти Ђорђу Ђурђеву на божићној честитки, упутивши речи очинске и архипастирске поуке и поздравивши свеколику пуноћу Цркве Божје у Бачкој. Одговарајући на божићну честитку, Преосвећени владика Иринеј је, између осталог, поручио: „Ваистину се Христос роди! Драга браћо и саслужитељи, хвала вам што сте, преко ових веома умесних и надахнутих и богословски исправних речи оца Ђорђа, упутили божићну честитку и Преосвећеном владици Дамаскину и мени недостојноме. Ништа не бих имао, као ни ранијих година, да допуњавам или да додајем на ове речи ваше честитке, осим само да укажем да су наши дани посебно зли и да сви морамо бити духовно што буднији, ми као пастири Цркве, али и наш Божји верни народ у целини. Све друго могу да исповедим заједно са вама и да изразим предбожићну, претпразничну радост са свима вама и да заједно са вама, једним срцем и једним устима, ускликнем и ја: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља! Ништа нам друго није тако потребно као ово што у тој дивној химни иштемо од Господа, нас ради Рођенога, и потом Распетога, и Васкрслога, и на небо Вазнесенога, Који нам шаље Духа Светога, оснива Цркву Своју и дарује нам, као што чусмо од оца Ђорђа, сва неисказана добра своја и љубав Своју. Да нам Бог дâ да ново лето доброте Господње буде стварно мирније и уобичајено, да не буде тако бурно и тако немирно и тако бременито свим изазовима и опасностима, као што је била ова протекла година. Са тим молитвеним жељама и осећањима, још једампут, хвала Вам за ову честитку и дај Боже да сви заједно дочекамо и Васкрсење Христово и, колико нас Господ држи и даје нам снаге, да Му верно и достојно служимо, еда бисмо Му служили и у Царству Његовом вечном. Ваистину се роди Христос Господ наш!ˮ

Print Friendly, PDF & Email