У Шајкашу служен парастос невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој

Епископ бачки др Иринеј: „Мучеништво је сведочење вере и љубави и подвиг над подвизима.ˮ

У среду, 4. јануара 2023. године, у храму Светог великомученика Димитрија у Шајкашу, служен је парастос невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој.

Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства Епархије бачке, а у присуству многобројног верног народа. После заамвоне молитве Преосвећени владика Дамаскин се обратио присутнима и, између осталог, нагласио:

„Сабрали смо се и данас и ове године, као што смо се сабирали и претходних година у разним местима по јужној Бачкој, да бисмо обележили један страшан догађај који се десио пре равно осамдесет и једну годину. Тај догађај је добио еуфемистички израз рација. Међутим, тај израз није адекватан ономе што се догодило. Зато сте чули и данас да ми уместо тога термина рација најчешће говоримо о Погрому. Заиста, то је догађај који човек својим умом тешко може да схвати и тешко може да прихвати. Али, ми се сабирамо и очувавамо спомен на тај догађај, молимо се Богу да Господ прихвати њихове душе у месту светлом, у месту цветном, у месту одмора, одакле одбеже сваки бол, туга и уздисање. Међутим, ове године десио се један несвакидашњи, али величанствени догађај. У граду Новом Саду за свете су проглашени свети Иринеј, исповедник вере, епископ бачки, и свети мученици бачки. И, наравно, онда се поставља питање како сада обележавати тај дан? Међутим, исти случај је са споменом на Видовдан и на косовске јунаке. Као што ни сви косовски јунаци нису живели животом светога кнеза Лазара, тако исто и у догађају који се десио у овим крајевима нису сви водили тако свет живот. Само Бог зна ко је од њих истински свет човек и коме ми треба да се молимо да се он моли за нас, јер се они налазе са десне стране Богу и они су пријатељи Божји. Међутим, за све оне друге, који су невино пострадали, ми служимо парастосе и помене и помињемо их јер су били крштене душе, јер су се крстили у име Оца и Сина и Светога Духа и били су чланови наше Цркве. Ми се молимо Богу и за спасење њихових душа.ˮ

Благољепију свете Литургије допринело је појање хора Школе појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

Парастос невино пострадалим жртвама Погрома у бачкој служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, уз саслужење Епископа мохачког г. Дамаскина и свештенства Епархије бачке. По одслуженом парастосу служен је Молебан светим мученицима бачким.

Епископ бачки Иринеј се на крају молитвеног сабрања обратио присутном верном народу и свештенству, поручивши:

„Црква наша никада није напустила молитвено сећање на невино пострадале у Погрому у Бачкој. Она је, у условима које је имала на располагању, сваке године молитвено обележавала спомен на све невине жртве, без изузетка. Прошле године донета је једногласна одлука Светог Архијерејског Сабора наше Цркве да њих прослављамо као свете мученике бачке. Могли сте, дакле, приметити да смо се у првом дêлу нашег данашњег богослужења молили за све невине жртве уопште, без разлике, а у другом дêлу смо прослављали молитвено и ми се молили мученицима невино пострадалим да се они моле Богу за нас, јер су они не заувек мртви него – својом невином жртвом – заувек живи.

О страдању у Шајкашу и страдању у свим местима Шајкашке и јужне Бачке довољно се зна и објављено је до сада много драгоцених књига и сведочанстава. Морам посебно нагласити да у свим тим злочинима против нашег народа и других који верују није случајност да су злотвори бирали управо велике црквене и верске празнике да би испољили своју патолошку мржњу и своје зле замисли. Најтрагичнији  Божић у историји овога лепог места је био тај Бадњи дан и Божић пре толико година и деценија – Божић 1942. године.

Друго што бих хтео да нагласим је да управо то мучеништво јесте сведочење вере и љубави. Најчаснија имена међу светим угодницима Божјим су имена светих мученика. Мучеништво је подвиг над подвизима. Стога, имајући обе ове димензије пред нашим духовним очима, ми се на ове дане, са једне стране, сећамо жртава са тугом, али, у исто време, са радошћу што Бог њих прославља. Свако невино страдање бива на крају повод за радост и утеху, поред све људске разумљиве и природне жалости за невиним жртвама. Тако да можемо говорити, макар наизглед парадоксално, о радосној тузи и тужној радости данашњег дана.ˮ

Парастосу невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој присуствовали су: г. Драган Божић, председник Општине Тител, г. Мирослав Илић, председник Организационог одбора за обележавање Новосадске рације, г. Ладислав Трајер, заменик председника Савеза јеврејских општина Србије, свештенство и верни народ Епархије бачке.

Видео-прилог Телевизије Храм

Print Friendly, PDF & Email