Молитвени испраћај протојереја-ставрофора Чедомира Чалића

У уторак, 3. јануара 2023. године, у храму Светих Кирила и Методија у Новом Саду, служена је света заупокојна Литургија, а потом опело новопрестављеном протојереју-ставорфору Чедомиру Чалићу. Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епискoпа бачког, служио је заупокојну Литургију, а саслуживали су свештеници и ђакони Епархије бачке.

По заамвоној молитви, Преосвећени владика Дамаскин je служио помен почившем протојереју-ставрофору Чедомиру. У свом слову после помена, владика Дамаскин је указао на пастирски труд и врлине које су красиле блаженоупокојеног проту Чедомира.

Опело над одром новопрестављеног проте Чедомира служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, уз саслужење свештенства Епархије бачке, Епархије шабачке и Епархије сремске. Беседећи после опела, Преосвећени владика Иринеј је истакао: „Испраћамо, са тужном радошћу и радосном тугом, нашега брата и саслужитеља проту Чеду. Стицајем животних околности, од свих нас овде присутних, мислим да га ја најдуже познајем, из, већ давне, седме деценије прошлог века. Могу да кажем да је већ од тих најранијих дана пројављивао доброту душе, са једне стране, и ревност за Дом Божји, са друге стране. Ја га се таквог сећам од првог дана нашег заједничког боравка у Бођанима у оно време. Велики труд и самопожртвовање, као што сви знамо, уложио је и у зидање овога дивнога храма, заједно са свима који су се око тога трудили. Такође је служио ревносно, како је најбоље могао у свом животном окружењу и на свом често, како рекох, трновитом животном путу. Увек верујемо да Господ жели спасење свакога од нас више него било ко од нас своје сопствено вечно спасење, јер Господ је Љубав, сушта Љубав. Зато верујем у то, како смо слушали из богонадахнутих речи из светог Јеванђеља, да Господ, Који је Судија живих и мртвих, онима који искрено верују у Њега и труде се да Му служе, већ сада дарује живот вечни. Са тим мислима и осећањима, заједно са ожалошћеном породицом, испраћамо нашег драгог проту Чеду и молимо се Господу за његову душу, за њено спасење, и ако га Господ прима, као што ја лично верујем, очекујемо и да се он у вечном животу моли за све нас, заједно са свима спасенима.ˮ

После опела у храму Светих Кирила и Методија, тело новопрестављеног протојереја-ставрофора Чедомира Чалића сахрањено је на Новом гробљу у Новом Саду.   

Print Friendly, PDF & Email