Приказивање филма и предавање у Будисави

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Црквене општине у Будисави, у недељу, 12/25. децембра 2022. године, у свечаној дворани Светосавског дома при храму Сабора српских светитеља у Будисави, одржано је приказивање документарног филма „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсењаˮ, аутора катихете Бранислава Илића.

После приказивања филмског остварења које је настало поводом 350. годишњице упокојења светог Василија Острошког, у присуству великог броја сабраног верног народа, предавање на тему „Светиње светимаˮ одржали су Бранислав Илић, катихета из Новог Сада, и Ружица Милић, вероучитељица из Смедерева.

Вероучитељица Ружица је у свом излагању говорила о појму светитељства уз указивање да су хришћани призвани да се стално налазе на путу светости. Катихета Бранислав је своје казивање утемељио на литургијском возгласу „Светиње светимаˮ, тумачећи свештени ток Литургије као Тајне над тајнама.

Будући да је ово било прво духовно сабрање у новосаграђеном и освештаном Светосавском дому при храму у Будисави, катихета Бранислав Илић је надлежном пароху и литургијској заједници у Будисави даривао икону Господа нашег Исуса Христа. На самом крају је презвитер Бранко Милосављев, парох будисавски, заблагодарио Господу на вечери обогаћеној мноштвом душекорисних садржаја, лепих речи и саборних молитава. Том приликом је изразио наду да ће ово бити прво у низу душекорисних окупљања.

Print Friendly, PDF & Email