У Епархији бачкој прослављен празник Ваведења Пресвете Богородице

Врбас – Прослава храмовне славе у Врбасу започела је служењем празничног бденија, у суботу, 20. новембра / 3. децембра 2022. године. Бденијем је началствовао презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, у недељу, 21. новембра / 4. децембра 2022. године, свету Литургију je служио протојереј Јован Кезан, парох србобрански, уз саслужење врбашких пароха. Беседећи по прочитаним јеванђелским одељцима, отац Јован је објаснио смисао и значај празника Ваведења Пресвете Богородице и уједно честитао храмовну славу верујућем народу Врбаса. После свете Литургије извршен је трократни опход око светога храма.

Вечерње је служио протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. За певницом су појали полазници Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. Овогодишњи кум славе био је г. Немања Вуцеља са својом породицом. Богослужењу је присуствовао г. Предраг Ројевић, председник Општине Врбас са својим сарадницима. За наредну годину кумство је преузео Иван Ергелашев. После вечерњег богослужења уприличена је трпеза љубави.

Стапар – Прослава храмовне славе у Стапару започела је служењем празничног бденија, које су служили презвитери Никола Дувњак и Ђуро Родић, пароси стапарски.

На дан празника, у недељу, 21. новембра / 4. децембра 2022. године, свету Литургију је служио протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештеникâ и ђаконâ Епархије бачке. Беседећи по прочитаним јеванђелским одељцима, прота Саво је говорио о празнику Ваведења Пресвете Богородице и честитао храмовну славу верујућем народу Стапара. После свете Литургије је извршен трократни опход око светог храма.

Празновање је настављено вечерњим богослужењем којим је началствовао презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег је извршен чин благосиљања славских дарова, које је принела славска кума госпођица Милица Радин. Презвитер Ђуро Родић, настојатељ храма, честитао је породици Радин на кумству и захвалио свима који су узели учешћа у организацији и прослављању храмовне славе.  Залог кумства за следећу годину преузео је г. Жељко Јовишић.

Сивац – У недељу, 21. новембра / 4. децембра 2022. године, на празник Ваведења Пресвете Богородице, у храму Преноса моштију светог оца Николаја у Сивцу свету Литургију je служио протонамесник Даниел Кобиљски, парох сивачки.

После прочитаних јеванђелских одељака отац Даниел је одржао пригодну беседу у којој је указао на смисао празника Ваведења Пресвете Богомајке и на значај хришћанске љубави према ближњима. Он је, између осталог, рекао: „Поготово у данашњем времену поведимо рачуна о томе ко је наш ближњи; да не сметнемо са ума чињеницу да је сваки човек икона Божја и, према томе, нама хришћанима, према речима светог апостола Павла, дато је да се владамо достојно звања на које смо позвани, а позвани смо да будемо деца Божја. Сада, у времену поста, посебно је важно да себе формирамо у том смислу, да кроз пост, молитву, милостињу и свете Тајне себе припремимо да будемо бољи људи и деца Божја.ˮ

Светој Литургији је присуствовао многобројни верни народ, међу којима и ученици верске наставе са својим родитељима.

Print Friendly, PDF & Email