Прослава празника Преподобне матере Параскеве у Епархији бачкој

Нови Сад – Верни народ новосадског насеља Адице и ове године је прославио преподобну мајку Параскеву, светитељку којој је посвећен храм у изградњи у наведеном насељу. На дан празника, у четвртак, 14/27. октобра 2022. године, вечерње богослужење служио је протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени парох новосадски, уз саслужење протојереја Миодрага Шипке, архијерејског намесника новосадског првог, и свештенства из Новог Сада и Сомбора. На крају вечерњег богослужења извршено је благосиљање славских дарова.

Честитајући храмовну славу, прота Миливој је поучио присутне о значају православног храма у животу сваког хришћанина, молитвено пожелевши успешан наставак изградње храма у Адицама. Потом је протојереј Предраг Толимир, у име братства храма, захвалио свој браћи свештенослужитељима и верном народу на труду, подршци, залагању и прилозима којима се изграђује храм, а самим тим и заједница верних – жива Црква. Он је навео да је у скорашњем периоду најзначајнији подухват био откуп земљишта на којем се налази храм. Помоћу Божјом, молитвеним заступништвом преподобне матере Параскеве и трудом свих парохијана, радови ће бити настављени и у наредном периоду, истакао је отац Предраг. Овогодишњи кум, Илија Муждека, предао је залог кумства за идућу годину Миладину Радићу. После молитвеног сабрања, испред храма је уприличено послужење за све присутне.

Силбаш – У среду, 13/26. октобра 2022. године, уочи празника преподобне матере Параскеве – свете Петке, код Водице у Силбашу служено је свечано празнично бденије којим је началствовао јереј Милан Цирар, парох деспотовачки, а саслуживао је јереј Слободан Ђурђић, парох силбашки.

У својој беседи свештеник Слободан је позвао вернике да се угледају на живот свете мајке Параскеве и да показују љубав према Господу тако што ће љубити једни друге. У току бденија служен је чин водоосвећења и освећења славских дарова, које је ове године припремила породица Ивана Јовановића. Водици у Силбашу, на којој је 1862. године саграђена капела, овогодишњи кумови даривали су нове иконе, пресвлаке за налоњ и свештеничку одежду.

Бачка Паланка – Евхаристијским сабрањима у Светојовановском храму и храму Покрова Пресвете Богородице у Бачкој Паланци прослављен је празник преподобне мајке Параскеве – свете Петке. На светој Литургији у Светојовановском храму началствовао је протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење протојереја Предрага Милутина и ђакона Бранка Батала. После прочитане јеванђелске перикопе, прота Стевица је поучио сабрани верујући народ о угледању на светитеље Божје. У наставку свете Литургије освештани су славски дарови, које су у част светитељке принеле овогодишње куме Вера Мандић и Јагодинка Глигоријевић. Кумство за следећу годину прихватила је Зорица Обрадов.

На светој Литургији у храму Покрова Пресвете Богородице началствовао је протонамесник Новица Ракић, а саслуживали су протонамесник Зоран Регодић и презвитер Радован Маљковић. Будући да је јужни параклис при овоме храму посвећен преподобној мајци Параскеви, на крају свете Литургије освештани су славски дарови принети у њену част.

Вајска – Сеоска слава у Вајској, празник преподобне матере Параскеве, прослављен је вечерњим богослужењем испред храма у изградњи. Вечерње је служио презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење архимандрита Германа (Богојевића) и протојереја Милана Узурова, надлежног пароха.

После вечерњег богослужења, архијерејски намесник оџачки освештао је славске дарове, а затим и нову свештеничку одежду и дарке – дарове овогодишњег кума г. Стевана Адамовића. У својој беседи по освећењу славских дарова презвитер Драгољуб Мајсторовић је присутне вернике поучио о заједништву и љубави у Христу Господу. Отпоздрављајући на речи архијерејског намесника оџачког протојереј Милан Узуров је захвалио челницима локалне самоуправе и свима који су помогли у организацији овогодишње храмовне славе.

Кумство за следећу годину прихватио је г. Здравко Зорић.

Апатин – У четвртак 14/27. октобра 2022. године, православни житељи Апатина прославили су славу параклиса Преподобне матере Параскеве. Празнично бденије и свету Литургију служио је протонамесник Младен Глушац, парох апатински. Овогодишње куме биле су Верица Митић и Ђука Грујић, а залог кумства за следећу годину примила је Вида Даскијевић.

Сомбор – У четвртак 14/27. октобра 2022. године, на празник Преподобне матере Параскеве, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, светом Литургијом је началствовао презвитер Страхиња Николић, уз саслужење протојерејâ Александра Лазића и Бранислава Шијачића и ђакона Желимира Ацана.

Чуруг – Евхаристијским сабрањем, као и вечерњим богослужењем у Световазнесенском храму у Чуругу, 14/27. октобра 2022. године, прослављен је празник Преподобне матере Параскеве – слава хришћанске заједнице у наведеном месту.

Светом Литургијом и вечерњим богослужењем началствовао је презвитер Мирослав Стојановић, парох чурушки. У наставку вечерњег богослужења освећени су славски дарови, које су у част свете Петке принеле овогодишње куме: Јевросима Рајиновић, Богданка Пажин, Велинка Живковић, Милосава Доловац и Рајка Драгић. 

После богослужења, у Светосавском дому, трудом и љубављу овогодишњих свечара, уприличена је трпеза љубави за све сабране. Сабрање је украшено умилним појањем окупљених чланова хришћанске заједнице, које настављају традицију чувених чурушких појаца, као и благочестивих чланова хришћанске заједнице који брину о својој светињи.

Print Friendly, PDF & Email