У Сенти освећена зграда Старе српске школе

На дан свештеног спомена светих мученика Тараха, Прова и Андроника, у уторак, 12/25. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин извршио je чин освећења зграде Старе српске школе у Сенти. Преосвећеном владици Дамаскину саслуживало је свештенство Епархије бачке.

По завршеном чину освећења, Епископ мохачки Дамаскин се обратио беседом сабраном верном народу и пренео им благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја. ,,Сента, иако мало место по броју становника српске народности и православне вере, дало је заиста велике људе. Освећење ове школе говори да сте ви на њиховом добром путу, а то значи да уважавате ваше корене, ваше порекло, да се полако сви окрећемо оним нашим традиционалним вредностима и да покушавамо да живимо на истим основама и на истим темељима на којима су живели и наши преци. То што су они саградили и овај дивни храм посвећен светом архангелу Михаилу и саградили ову школу говори о великој љубави, о великој вери, о великом поуздању у Бога, али и великој љубави и вери и поуздању у напредак свога народа. Нека Господ свима онима који су се потрудили и који се труде у овоме месту – почевши од оних који овде долазе сваке недеље и сваког празника на света богослужења, па до оних који се труде да се врате својој вери – подари изобиља Својих овоземаљских дарова, да се труде да буду и да постану оно што треба да буду, да постану оно што Бог очекује од нас, тојест да будемо народ Божји и да не само својим речима него и својим примером и својим делима сведочимо Јеванђеље Божје. Ја се управо надам да ће ово здање, некадашња Стара српска школа, постати нови Светосавски дом ове парохије, где ћете се ви окупљати после свете Литургије, где ћете се сабирати, говорити ваша животна искуства, где ће се одржавати разна предавања и где ћемо се на неки начин оцрковљавати и где ћемо се трудити да живимо животом заиста достојним Јеванђеља Божјегаˮ, истакао је владика Дамаскин.

После извршеног чина освећења, по благослову Преосвећеног Епископа бачког господина др Иринеја, Епископ мохачки Дамаскин је одликовао презвитера Далибора Зарића, пароха сенћанског, чином протонамесника. Потом је прочитана одлука Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве којом се додељује орден Светог краља Милутина господину Предрагу Ђуровићу из Сенте, за помоћ и подршку Црквеној општини сенћанској свих протеклих година, као и архијерејске грамате признања и црквеноопштинске захвалнице свим приложницима и добротворима који су својим трудом и залагањем помогли обнову Старе српске школе и укупан црквени живот у Сенти.

Преосвећеном владици Дамаскину речи добродошлице упутио је протонамесник Далибор Зарић, парох сенћански, преносећи у име свих присутних парохијана и верног народа Сенте благодарност што је Преосвећени владика са њима поделио радост поводом освећења Старе српске школе. Отац Далибор је у својој беседи захвалио свим људима добре воље, доброчинитељима који су свих ових година верно помагали Црквену општину сенћанску.

Истога дана, извршено је освећење палионице свећа у порти храма Светог архангела Михаила у Сенти, као и помоћног објекта на православном гробљу у Сенти. Чин освећења палионице извршио је презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник оџачки, док је помоћни објекат на православном гробљу у Сенти осветио протонамесник Далибор Ратник, парох чантавирски.

Print Friendly, PDF & Email