Поклоничко путовање верникâ из Суботице

У организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе, верни народ Суботице, предвођен протојерејем Драганом Стокином и протонамесником Илијом Анђелићем, суботичким паросима, у периоду од 14. до 16. октобра 2022. године посетио је велике светиње Косова и Метохије.

Прва светиња коју су верни посетили био је манастир Пећка Патријаршија, светиња подигнута уз реку Бистрицу крај Пећи, у којој су вековима столовали српски архиепископи и патријарси. У наставку путовања уследила је посета средњовековном манастиру Високи Дечани, задужбини српског краља светог Стефана Дечанског и цара Душана из 1355. године, јединственој светињи саграђеној у романичком стилу, украшеној са више од хиљаду фресака у српско-византијском стилу. Верници су се поклонили моштима светог Стефана Дечанског. Истога дана уследила је посета манастиру Зочиште, светињи која је највише страдала 1999. године, када су је Албанци потпуно разорили. Манастир чува целебне мошти светих Козме и Дамјана, над којима су ходочасницима прочитане молитве за здравље. За крај првог дана поклоничког путовања, велику радост су верни унели својом посетом хочанском храму Светог Стефана и становницима места Велика Хоча, једном од најстаријих српских места у Метохији, где живи чисто српско становништво и у коме има осамдесет петоро деце.

Другог дана ходочашћа, верници су присуствовали светој Литургији у манастиру Светих Архангела надомак Призрена, у задужбини цара Душана, која је подигнута између 1343. и 1352. године. Светом Литургијом началствовао је протојереј Драган Стокин, уз саслужење протонамесника Илије Анђелића и оца Михаила, игумана ове свете обитељи. Истог дана је уприличена посета призренској Богословији Светих Кирила и Методија, задужбини Симе Андрејевића Игуманова, затим Саборном храму Светог Ђорђа, задужбини краља Стефана Милутина, цркви Успенија Пресвете Богородице, чувеној многострадалној Богородици Љевишкој у Призрену.

На самом крају путовања ходочасници су посетили и манастир Грачаницу, једну од последњих монументалних задужбина краља Милутина, врхунцу средњевековне вештине градње у византијској традицији, као и манастир Бањску са црквом посвећеном светом архиђакону Стефану, саграђеном између 1312. и 1316. године као задужбина српског краља Стефана Милутина.

У свим овим великим светињама верници су наишли на срдачно гостопримство домаћина, уз причу о историјату свих светиња од које су многе и рушене и паљене кроз разне историјске периоде. Велику радост својом посетом ходочасници су донели на овом богоугодном путовању свештенству и монаштву на Косову и Метохији, показујући им да нису заборављени. После поклоњења светињама, верници су се вратили својим домовима духовно оснажени и укрепљени.

Print Friendly, PDF & Email