Поклоничко путовање верникâ из Чуруга

У суботу и недељу, 1. и 2. октобра 2022. године, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе, верни народ из Чуруга, предвођен протојерејем Миланом Ђурићем, парохом чурушким, походио је светиње епархија Рашко-призренске и Жичке.

У суботу, 1. октобра 2022. године, поклоници су присуствовали светој Литургији у манастиру Црна Река. После свете Литургије, верни народ се поклонио моштима светог Петра Коришког, заштитника црноречке обитељи, и обишао испосницу светог Јована Девичког, који се подвизавао у овој светој обитељи. Истог дана уприличена је посета цркви Светих апостола Петра и Павла, најстаријем храму у некадашњем Старом Расу, данашњем Новом Пазару. После тога су верници посетили манастир Ђурђеве Ступове, чији је ктитор Стефана Немања, као и манастир Сопоћане, задужбину краља Уроша I, која баштини најлепше средњовековне сачуване портрете у фреско-сликарству тога времена, а међу њима најпознатију фреску Успења Пресвете Богородице.

У наставку поклоничког путовања, у недељу по Воздвижењу Часног и Животворног Крста Господњег, 2. октобра 2022. године, ходочасници су присуствовали светој Литургији у манастиру Градац, задужбини српске краљице Јелене Анжујске, у Епархији жичкој. Потом је уследила посета ризници духовности и лепоте, манастиру Студеници – мајци свих наших цркава, задужбини оснивача српске династије Немањића, као и манастиру Жичи – задужбини краља Стефана Првовенчаног и Светог Саве, где су ово путовање завршили вечерњим богослужењем, уз предивно појање сестара ове свете обитељи.  

Верници су се у вечерњим сатима вратили својим кућама, благодарећи Богу на душекорисно проведеном времену.

Print Friendly, PDF & Email