У Саборном храму у Новом Саду прослављен празник Воздвижења Часног Крста

Епископ бачки др Иринеј: „У Цркви се све збива у знаку Крста; у богослужењу се осењујемо знаком крста, ван богослужења исто тако – у свакој прилици. Тиме ми не призивамо само помоћ Божју него и реално добијамо благодат, снагу, благослов од Господа.ˮ

Наша света Црква у уторак, 14/27. септембра 2022. године, молитвено прославља празник Воздвижења Часног Крста. Његово Преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештенство и ђаконство Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Епископ бачки Иринеј је нагласио да је празник Воздвижења Часног Крста један од многих празника посвећених Часном Крсту које прослављамо током године, али и сваке седмице. „Христос је Својим Крстом и Васкрсењем Победник смрти и Дародавац вечнога живота. У тадашњој Римској Империји крст је био оруђе за извршење смртних казни. На распеће на крсту осуђивали су оне које су сматрали највећим кривцима и зликовцима или преступницима. Међутим, та најстрашнија казна и оруђе њенога извршења – благодарећи Христовом искупитељском Крсту и спасоносном Васкрсењу – постају знак победе. Као што је и сама чињеница да је у Личности Христовој Бог постао Човек, не престајући да буде Бог, са једним јединим циљем – да спасе род људски од смрти, од греха, од робовања сатани – тако је и оруђе за постизање тога циља било нешто што нико није могао да очекује и што противречи свакој овоземаљској логици људској. Зато апостол Павле каже да то што је пред људима лудост, пред Богом је мудрост. Стога није чудо што хришћани од самога настанка Цркве поштују и уздижу Часни Крст Христов, што му се клањају и што верују, као и ми данас, и сви до краја векова хришћани, да кроз знак Крста Господ не само што нас подсећа на историју спасења, на Своје страдање ради нас и ради нашега спасења, него је то реално постао извор благодатне силе, начин на који се и ми приопштавамо и постајемо заједничари благодати Божје,ˮ нагласио је Преосвећени владика Иринеј.

У току свете Литургије Епископ бачки Иринеј је у презвитерски чин рукоположио ђакона Николу Ступара, вероучитеља из Сомбора, а Епископ мохачки Дамаскин је у ђаконски чин рукоположио ипођакона Дамјана Љујића, катихету из Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email