У манастиру Бођанима прослављен Патрон Епархије бачке

У понедељак, 6/19. септембра 2022. године, у Световаведењској обитељи манастира Бођани свечано је прослављен Патрон Епархије бачке – Чудо светог архангела Михаила у Хони (Колоси).

На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, као и свештенства и ђаконства Епархије бачке.

У току свете Литургије, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, Преосвећени владика Дамаскин је одликовао правом ношења напрсног крста протојереје Бору Видовића и Дојчина Стојановића.

У чин протојереја произведени су протонамесници: Саво Николић, Петар Ђукић, Бранислав Спасојев, Бранислав Шијачић, Петар Бикар, Јован Кисин, Мирослав Тронколовић, Драган Штевић, Никола Темеринац, Срђан Нешић и Милан Узуров.

Чином протонамесника одликовани су презвитери: Зоран Регодић, Марко Бубуљ, Петар Пивнички, Лазар Мајсторовић, Бошко Маринков, Негослав Бељански, Драган Петровић, Лео Малешевић, Владимир Марков, Иван Спасевски, Младен Глушац, Љубиша Човић, Илија Анђелић, Перо Анђелић, Даниел Кобиљски, Милош Петровић и Бориша Шањић.

По завршетку свете Литургије, Епископ мохачки Дамаскин је благословио славске дарове, после чега се верном народу обратио Преосвећени владика Херувим. Преносећи архијерејски благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја, владика Херувим је поздравио све присутне и честитао братству манастира Бођани велики јубилеј – тристагодишњицу манастирског храма Ваведења Пресвете Богородице. Поучавајући верни народ, владика Херувим је рекао: „Данас нам је велика обавеза и велики задатак да сачувамо јединство нашега народа, да сачувамо породицу на првоме месту. Многе вредности у друштву су данас поремећене. Нажалост, данас се покушава све извитоперити и ставити у сасвим другачији контекст. Али Црква Божја увек громогласно, кроз молитве светих људи и кроз љубав свих нас који се сабирамо око Цркве, подсећа све нас да носити Крст Христов и сведочити Име Христово јесте велика обавеза и велики благослов. Из те обавезе, из тог благослова рађа се љубав и потврда оне љубави која се разапела ради нас и ради нашега спасења, а то је Христос Који је увек са нама, Који је дошао да осмисли и дâ смисао овоме целокупном свету, да дâ целокупном постојању једну другачију димензију. Не да ми Христа профанизујемо и стављамо у димензије које нама одговарају већ искључиво да – следујући тај пример и ходећи путем Јеванђеља –  покушавамо да схватимо живот на начин како је кроз Јеванђеље то остварено и како је то посведочено, печатом светих људи. То јесте трновити пут, јесте пут који засигурно не одговара овом свету и не одговара смислу света и века у којем живимо, али засигурно нас враћа у праве димензије живота, у прави смисао и осмишљава живот на јеванђелски начин, онако како је то посведочено много пута у животима светих Божјих људи, где свако искушење јесте ново рађање, где је свако искушење ново васкрсавање за Христа.ˮ

Верном народу се потом обратио и Епископ мохачки Дамаскин, који је захвалио владици Херувиму, али и свим верницима који су, упркос хладном и кишовитом времену, са љубављу учествовали на светој Литургији.

Благољепије празничне Литургије украсили су чланови хора Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској „Свети Јован Дамаскинˮ, под руководством чтеца и појца Филипа Поповића, и чланови црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ, под руководством професора музике госпође Снежане Жујић. Светој архијерејској Литургији присуствововао је многобројни верни народ Епархије бачке, како би са својим архијерејима и свештенством прославио Патрон Епархије бачке.

Print Friendly, PDF & Email