Слава храма у Будисави

Саборни спомен српских светитеља, престони празник храма у Будисави, свечано су прославили верници Будисаве у недељу, 29. августа / 11. септембра 2022. године. Празновање је почело празничним бденијем, које је служио протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршеном богослужењу, прота Бранислав се обратио сабраном народу пригодном беседом. Презвитер Бранко Милосављев, надлежни парох, честитао је свим сабраним верницима храмовни празник, а свештенству је захвалио на томе што су, својим присуством и молитвом, увеличали навечерје престоног празника.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, парох Алмашког храма у Новом Саду, уз саслужење протојереја Бранета Миловца, пароха при Саборном храму у Новом Саду, и Бранка Милосављева, пароха будисавског. По прочитаним јеванђелским одељцима, прота Бране Миловац је одржао пригодну беседу, поучивши верни народ о важности сабирања у парохијском храму и празновања свих српских, али и свих других светитеља. Прота Бране је нагласио да треба увек да останемо верни својој живој Цркви, остајући доследни ономе што верујемо и исповедамо током целог свога живота. По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма, а потом мали помен свим упокојеним верницима, ктиторима и благоукраситељима светог храма у Будисави. Деца из Културно-уметничког друштва „Младостˮ су са сплетом игара увеличала и улепшала празник, на чему им је захвалио отац Бранко и поделио им пригодне дарове.

Свечано вечерње са благосиљањем славских дарова је служио протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршетку богослужењу, Даница и Драгица Попадић, куме овогодишње славе, предале су залог кумства за наредну годину Жељку Остојићу. Сабраним верницима се обратио прота Иван Вачик и поучио их о важности поштовања наших светих храмова, али и о неопходности поштовања светитеља из рода нашега, који се за нас моле пред Престолом Свевишњега. Надлежни парох је захвалио на поучној и надахнутој проповеди, свим свештенослужитељима на саборној молитви, вернима честитао празник, а кумовима пожелео да их Господ чува и сачува молитвама свих српских светитеља и просветитеља.

Print Friendly, PDF & Email