Слава хора новосадског Светосавског храма

У тринаесту недељу по Педесетници, 11. септембра текуће године, када се молитвено сећамо и догађаја Усековања главе светог Јована Крститеља и светих српских просветитеља, учитеља и јерараха чији Сабор прослављамо, у храму Преноса моштију Светог Саве, литургијским сабрањем началствовао је протопрезвитер Бранислав Мркић, настојатељ храма, уз саслужење свештеног братства храма.

Данашње молитвено сабрање посебно је проткано свечарским нитима и осећањима радости поводом славе хора овог новосадског светог храма.

По читању светописамских одељака прота Бранислав је литургијском беседом поучио сабрани верни народ тумачећи и повезујући поруку сва три прочитана јеванђелска штива, поручујући да у Винограду Господњем треба да живимо и деламо уз свагдашњу благодарност Богу на свему и будемо добри и плодоносни виноградари, а не као ови зли. Да се сећамо и јачамо своју веру угледајући се на ревност, правичност и понизност светога Претече – најсветијег мученика који је грмео својим речима над неморалним животом људи свога времена и чије је Усековање завршни чин његовог целоживотног подвига и жеље да остане на путу Божјем – имајући за угледање светле примере добрих виноградара из нашег српског рода православног, чији заједнички празник прослављамо.

Светој Тајни Причешћа приступио је многобројни верни народ, родитељи, омладина и дечица којима је саопштено да ће следеће недеље, ако Бог дâ, током свете Литургије бити служен Чин призива Светога Духа на почетку нове школске и академске године.

После заамвоне молитве, уз отпојан тропар и кондак празника Сабора српских светитеља, извршен је молитвени чин освећења славских дарова, кољива, колача и вина – које су припремили чланови хора. На самом крају овог посебно свечаног и радосног молитвеног сабрања у Светосавском храму, прота Бранислав је упутио срдачну славску честитку свим члановима хора са жељом да се још много година сабирају на молитве и богослужења наше свете Цркве, прослављајући Господа и Његове свете својим умилним и молитвеним појањем.  

У порти храма, уз благодарност Богу на лепом времену, уприличена је подела славског колача и кољива уз прикладно послужење.

Print Friendly, PDF & Email