Свети мученици јасеновачки, молите Бога за нас!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 10. септембра 2022. године, поводом централне прославе празника Светих новомученика јасеновачких, свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Саслуживали су високопреосвећена господа митрополити црногорско-приморски Јоаникије, преспанско-пелагонијски Петар и кумановско-осоговски Григорије и преосвећена господа епископи милешевски Атанасије, славонски Јован, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки Димитрије и хумски Јован.

-Јасеновац као највећа голгота, као највеће жртвено место српског народа у Другом светском рату, сабира у себи сва остала жртвена места од Јадовна до Чакора, Краљева и Крагујевца. Данас прослављамо свете српске новомученике овде у Јасеновцу, али знамо да су у Јасеновцу страдали и други народи, нарочито Јевреји и Роми, и према њиховим жртвама изражавамо највеће поштовање. Обновом храма Светог Јована Крститеља у Јасеновцу започели смо и крунисали молитвено поштовање светих новомученика. Наравно, и пре смо се молили светим новомученицима, али тек са обновом храма било је јасно свима да су се они већ тада пројавили, што је Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве касније само потврдио, беседио је митрополит Јоаникије.

-Када је светопочивши патријарх српски Герман 1984. године овде у Јасеновцу рекао: Праштамо, али не заборављамо, он је заправо то рекао из осећања присуства светих мученика на овоме жртвеном и светом месту. Ако је Господ њих већ прославио и пројавио, како онда да не отворимо своја срца за опроштај. А незаборав шта значи? То не значи да скупљамо гнев и мржњу за освету, – не дао Бог! – јер тако бисмо одбили милост Божју од себе и милост светих мученика, него негујемо литургијско прослављање и памћење и помињање. То је прави незаборав! Данас се уздижемо у славу светих мученика. Прослављајући њих узносимо благодарност Богу и отварамо своја срца за љубав Божју, да нас она загреје и препороди, поручио је митрополит Јоаникије.

Након свете Литургије положени су венци на споменик жртвама испред јасеновачког манастира, после чега је Патријарх српски Порфирије у пратњи архијереја посетио српску школу из 1847. године у Јасеновцу, где је заједно са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине г. Милорадом Додиком открио спомен-плочу посвећену обнови школе која се изводи средствима које је даровала Влада Републике Српске. Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је освештао славске дарове у славу и част светих новомученика јасеновачких.

По благослову Његове Светости Патријарха беседио је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије: -Ми хришћани позвани смо да будемо са Христом у свему, не само када је неко благостање и када нам добро иде, него и када је тешко, јер Господ наш рече: Ко хоће за мном да иде, нека се  одрекне себе, узме крст свој и иде за мном. Идући за Њим ми смо увек успешни и победитељи. Како то људи страдају, а Небо се весели? Весели се зато што су успешно прошли цео пут Христов, од почетка до краја. Зато су они неумрли, они вечно живе показујући тај успешни ход кроз живот на овим просторима.

У недељу, 11. септембра 2022. године, Његова Светост Патријарх г. Порфирије ће посетити место Медак у Лици, где ће заједно са надлежним Епископом горњокарловачким, Преосвећеним г. Герасимом, у древном манастиру Усековања главе Светог Јована Крститеља служити свету архијерејску Литургију, а затим и помен невиним цивилним жртвама и ратним заробљеницима пострадалим у нападу хрватске војске на Медачки џеп септембра 1993. године. Током напада на српска подвелебитска села од 9. до 17. септембра 1993. године, после окрутног злостављања и масакрирања, убијено је 88 цивила и ратних заробљеника, спаљене су, порушене и опљачкане њихове куће и друга имовина.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email