Слава библиотеке Црквене општине суботичке

У понедељак,  2/15. августа 2022. године, на празник Преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана, у оквиру манифестације Богородичини дани, прослављена је слава библиотеке Црквене општине суботичке.  

У присуству верног народа, чланова библиотеке, библиотекара Јована Мајсторовића, катихете, чин благосиљања славских дарова извршио је протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење презвитера Илије Анђелића, пароха суботичког.   

Корени црквене библиотеке у Суботици датирају још из 19. века, када је, у циљу развоја опште културе свих Суботичана, основана Српска читаоница у згради задужбине Остојића. Временом је библиотека мењала своје седиште, али и увећавала фонд књигâ, а све то захваљујући угледним суботичким добротворима, међу којима су Јован и Терезија Остојић, адвокат Јован Манојловић, многи верници, као и суботички свештеници, који су своје књиге сa љубављу поклањали Цркви.

Библиотека броји око четрнаест хиљада наслова, на српском, мађарском, латинском, енглеском, француском и црквенословенском језику, многобројна савремена књижевна дела и теолошке наслове. Библиотека има и свој дечји кутак.

Најчитаније књиге су наслови написани из пера светог Владике Николаја Велимировића, хиландарски преводи, као и књиге српске књижевнице Љиљане Хабјановић-Ђуровић. Библиотека има сто тридесет чланова и отворена је сваким радним даном од 10 до 12 часова.

Print Friendly, PDF & Email