Празник светога пророка Илије прослављен у Епархији бачкој

Нови Сад – На празник светог пророка Илије – Илиндан, пре двадесет једну годину, освештани су темељи и отпочела је изградња Световазнесенског храма и од тада се, благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина др Иринеја, организује традиционални Илиндански црквено-народни сабор. Светом архијерејском Литургијом, у уторак, 20. јула / 2. августа 2022. године, на празник светог пророка Илије, храм Вазнесења Господњег на Клиси обележио је централну прославу 21. Илинданског црквено-народног сабора.

На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Дамаскин је упознао верни народ са личношћу светог пророка Илије, његовим животом и делом. „Као што је свети Илија веровао да Господ, како каже песник, јесте велики ратник и да Господ никада Свој народ не оставља и да се бори за свакога човека, тако и ми знамо да је свети Илија моћан пред тим истим Богом и да – када он нешто умоли од Бога – да ће Бог учинити по његовој молитви. Из тог разлога смо се и ми данас сабрали да би посведочили нашу веру у Бога и нашу веру у овога великога Божјега угодника, који је моћан пред Богом да чује наше молитве и да их изнесе пред лице Божје. Ми, браћо и сестре, треба да се у свему угледамо на светог Илију, на његову огњену ревност коју је имао у заштити вере у правога Бога, а да би неко имао такву огњену ревност он мора да има и огњену веру какву је имао овај Божји угодник. Он мора да има и живот по тој вери, тј. да његов живот прате његове речи, јер само је онај човек велики пред Богом чија дела прате велика вера, велика нада у Бога и велика љубав према Богу. Ниједно дело није мало, ма које да учинимо, ако је учињено са вером, надом и љубављу према Богу. Господ је препознао да су оне две лепте удовичине биле највећи прилог које је неко дао. Тако и ми, ако било које добро дело према Богу, према Цркви Божјој, према било ком брату нашем или сестри, учинимо са великом вером, са љубављу, са страхом Божјим, Господ ће примити и прихватити то као велико дело, јер је учињено са добром намером и чистим срцемˮ, поручио је владика Дамаскин.

По завршетку свете Литургије, протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ храма Вазнесења Господњег на Клиси, захвалио је епископу Дамаскину на доласку и служењу свете Литургије и поздравио све присутне. Том приликом, у име братства Световазнесенског храма и евхаристијске заједнице која се сабира у храму, отац Бранко је Преосвећеном владици Дамаскину даровао репринт Мирослављевог Јеванђеља. Одговарајући на речи поздрава, Епископ мохачки Дамаскин се присетио свог детињства у завичају и повезаности своје породице са црквом Светог пророка Илије у Доњој Пецкој, те поучио верни народ да је потребно да се и у добру и у злу увек окрећу Богу, у Којем се налази одговор на питање зашто човек живи на овој земљи и у чему је циљ човековог живота, те да Васкрсли Христос доноси радост људима и да је Он истинити Смисао човековог живота.

Светој Литургији су присуствовали господин Милан Ђурић, заменик градоначелника Новог Сада, са својим сарадницима, пуковник др Братомир Бркљача, председник Црвеног крста Новог Сада, господин Драган Хемон, председник Месне заједница „Клисаˮ, господин Драго Стојичић, председник Месне заједница „Видовданско насељеˮ, као и господин Ненад Ердељан, управник Службе за техничко-услужне послове Клиничког центра Војводине и председник Месне заједнице „Слана бараˮ. Празничну Литургију је, својим појањем, увеличао хор Световазнеснеског храма.

После свете Литургије, у холу спортске хале „Слана Бараˮ уследило је отварање изложбе „Кроз три века хуманостиˮ. Изложбу је отворио председник Црвеног крста Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача, чије је обраћање могуће чути у прилогу:

У наставку програма приређена је трпеза љубави у холу спортске хале „Слана Бараˮ.

Каравуково – Прослава празника светог пророка Илије је отпочела празничним бденијем у Светоархангелском храму у Дероњама, које је служио протонамесник Драган Штевић, привремени парох први дероњски.

На сâм дан празника, у храму посвећеном светом пророку Илији у Каравукову, свету Литургију је служио протонамесник Милић Добросављевић, привремени парох дероњски и каравуковачки други. По прочитаном јеванђелском зачалу, вернима се пригодном беседом обратио отац Милић, који је истакао улогу и значај светог пророка Илије као верног и непоколебивог чувара вере у Живога Бога.

Вечерњим богослужењем началствовао је Епископ мохачки господин Дамаскин уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. По завршетку вечерњег богослужења, Преосвећени владика Дамаскин је извршио чин благосиљања славских дарова које је принео овогодишњи кум господин Славен Кључар, са својом породицом. У наставку богослужења, извршен је чин благосиљања и освећења куполних крстова и храмовних звона.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, додељене су архијерејске грамате признања заслужнима за градњу храма Светог пророка Илије у Каравукову, господи: Горану Николићу, председнику општине Оџаци, Александру Манићу, председнику Савета месне заједнице ,,Каравуковоˮ, Николи Арсићу, директору Јавног комуналног предузећа ,,Услугаˮ из Оџака, Славену Кључару из Новог Сада, Милошу Спасићу из Каравукова и Миленку Маљеновићу из Дероња. Такође, благословом надлежног Епископа бачког додељене су архијерејске захвалнице доброчинитељима: Драгољубу Настасовићу, Слађану Арсићу, Горану Стојевићу и Дејану Станковићу.

Преосвећени владика Дамаскин је у својој беседи честитао присутнима празник истичући да је Господ све створио као храм Божји, нагласивши да је и први човек створен да буде сарадник Божје благодати, јер га је Бог створио из преобилне љубави Своје. У наставку је Преосвећени владика Дамаскин заблагодарио Господу на великој радости и благослову да буде извршен чин освећења крстова и звона које су даривали приложници храма. На крају је пожелео изобиље небоземних дарова свима присутнима, са жељом да се саберемо и служимо и прву Литургију у завршеном храму.

Протонамесник Милић Добросављевић, надлежни парох, заблагодарио је Епископу мохачком Дамаскину на љубави и части коју је Преосвећени владика указао свима присутнима учешћем у богослужбеној прослави храмовне славе, свим ктиторима и добротворима на несебичној помоћи у изградњи храма, али и свима присутнима који су на било који начин помогли изградњу заједничке богомоље.

Поред свештенства и ђаконства наше Епархије, вечерњем богослужењу је присуствовао господин Горан Николић, председник општине Оџаци са својим сарадницима, као и велечасни Јакоб Пфајфер, жупник оџачки.

У наставку програма приређена је трпеза љубави.

Лок – Славу храма у Локу, празник светог пророка Илије, свечано су прославили верници са својим парохом и свештенством Епархије бачке. Празновање је почело служењем празничног бденија, које је служио протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршеном богослужењу пригодном беседом се обратио протојереј Миладин, на чему му је захвалио парох лочки протонамесник Стојан Марић. Отац Стојан је свим окупљеним верницима честитао храмовни празник, а свештенству на томе што су, својим присуством и молитвом, увеличали навечерје великог празника.

На сам дан празника, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Радивој Панић, парох при Храму Светог Саве у Београду, уз саслужење надлежног пароха, оца Стојана.

Свечано вечерње са благосиљања славских дарова служио је протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох у Госпођинцима, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршетку вечерњег богослужења и освећењу дарова, господин Воја Панић, овогодишњи кум, предао је залог колача презвитеру Данијелу Кобиљском, пароху у Сивцу, који је преузео кумство за наредну годину. Окупљеном народу се обратио протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох у Гардиновцима, и поучио их о важности старања за веру, истину и љубав, као и о поштовању и неговању добрих старих обичаја и правих вредности. Отац Стојан је захвалио на поучној и актуелној проповеди, вернима честитао празник, а кумовима пожелео да их Господ чува и сачува, молитвама светог пророка Илије Тесвићанина.

Челарево – Прослављање празника светог пророка Илије Тесвићанина, покровитеља православног храма у Челареву, почело је празничним бденијем, које је служио протонамесник Петар Бикар, парох у Пивницама, уз саслуживање свештеникâ Јована Вачика, пароха у Товаришеву и Илије Ивића, пензионисаног свештеника из Челарева.   

На сâм дан празника, литургијским сабрањем началствовао је надлежни парох, презвитер Марко Бубуљ, уз саслужење свештеника Илије Ивића. После прочитаног одељка из светог Еванђеља, у пригодној беседи, отац Марко је подсетио верни народ на улогу и значај светог пророка Илије у животу Цркве.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и одслужен помен свештенослужитељима, ктиторима и приложницима. По завршетку свете Литургије уприличеба је трпеза љубави за све сабране.

Вечерње богослужење је служио протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У наставку је извршено благосиљање славског колача и кољива, које је припремио кум, господин Бранислав Ковачевић из Челарева, са својом породицом.

Кумство за следећу годину прихватио је господин Бранко Суботић из Челарева. После вечерњег богослужења, најмлађи чланови Културно-уметничког друштва „Петар Кочић“ из Челарева, извели су пригодан програм испред храма.

Буковац – У уторак, 20. јула / 2. августа 2022. године, када наша света Црква прославља светог пророка Илију, житељи салашарског насеља Буковац крај Сомбора су прославили славу своје капеле.

Бденије уочи славе и свету Литургију је служио протојереј Брана Влајковић, парох сомборски. Славски колач и кољиво принели су овогодишњи кумови славе Славко и Љиља Мијић, који су даривали свете сасуде за причешћивање. За наредну годину кумство су прихватили Горан Маринић и Александар Јовановић.

Колут – У уторак, 20. јула / 2. августа, када наша света Црква прославља светог пророка Илију, житељи Колута су прославили славу свога села. На месту будућег храма, чин благосиљања славских дарова је извршио протонамесник Бранислав Шијачић, надлежни парох. Овогодишњи кум славе био је Никола Врачар, а кумство за следећу годину преузела је Огњенка Форетић.

Бачки Грачац – Парохијани Бачког Грачаца прославили су своју храмовну и сеоску славу, светога пророка Илију. Тим поводом, у навечерје празника, служено је бденије у новосаграђеном храму посвећеном овом Божјем угоднику. Бденије је служио протојереј Славко Стојисављевић, надлежни парох, који је после службе присутном верном народу пожелео свако добро поводом храмовне славе.

На сâм дан празника, свету Литургију служио је надлежни парох, а по њеном завршетку извршен је трократни опход, са поменом ктиторима и приложницима овога светога храма и ове парохије.

Вечерње богослужење је служио протонамесник Мирослав Тронколовић, парох обровачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У наставку вечерњег богослужења извршено је благосиљање славскога кољива и колача, а потом се присутнима беседом обратио презвитер Младен Глушац, парох апатински, говорећи о сили светога Илије и о његовим божанственим чудима, којима је посведочио Бога, коме је верно служио. Овогодишњи кум славе био је господин Милорад Ђумић из Бачког Грачаца, а кумство за наредну годину прихватио је господин Драган Крнетић из Бачког Грачаца.

Мали Бач – Верни народ у Малом Бачу започео је прослављање своје храмовне славе, светог пророка Илије Тесвићанина, празничним бденијем, које је служио презвитер Предраг Делић, парох у Бачу.

На дан празника, свету Литургију је служио презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник оџачки. Отац Драгољуб је, честитајући свим житељима Малог Бача храмовну славу, после прочитаног јеванђелског зачала, говорио о значају празника. После заамвоне молитве служен је помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма, а затим је извршено освећење славских дарова.

Вечерње богослужење је служио презвитер Ненад Вујасин, парох у Ади, уз саслужење надлежног пароха, после чега је уприличена трпеза љубави.

Бачка Топола – Верни народ Бачке Тополе je, молитвено и радосно, прославио своју храмовну славу, празник светога пророка Илије. У навечерје празника, протојереј Србислав Стојанов, надлежни парох, служио је бденије.

На сâм дан празника, светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник суботички, протопрезвитер Душан Ђукић, уз саслужење војног свештеника Љубише Човића и протопрезвитера Србислава Стојанова, надлежног пароха. Прота Душан је произнео пригодну беседу о значају празника и значају присуства на светим богослужењима.

По заамовној молитви извршен је трократни опход око светога храма и служен помен ктиторима и приложницима. Евхаристијском сабрању присуствовао је Јожеф Сакал, жупник бачкотополски.

Вечерње богослужење је служио презвитер Бошко Симић из Хоргоша, уз саслужење свештентва Епархије бачке. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова. Овогодишњи кум, Борис Секулић са породицом, залог кумства за наредну годину предао је Жељку Вујановићу са породицом. Молитвеном сабрању присуствовао је заменик бискупа Ференц Фазекаш из Суботице.

После вечерњег богослужења, уследио је културно-уметнички програм у порти храма.

Mладеново – Молитвено празновање светога пророка Илије у Младенову почело је у навечерје празника, 19. јула / 1. августа текуће године, празничним бденијем које је служио презвитер Милан Цирар, парох деспотовски, уз саслужење презвитера Миладина Божиловића, пароха гајдобранског. 

На дан празника и храмовне славе, светом Литургијом началствовао је презвитер Александар Шарчански, војни свештеник, уз саслужење презвитера Петра Николића, надлежног пароха. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Александар се обратио благоверном народу пригодном беседом, честитајући храмовну славу и празник.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и одслужен је помен свештенослужитељима, ктиторима и приложницима. 

Истога дана, вечерње богослужење је служио протонамесник Дарко Јелић, парох змајевачки, уз саслужење протонамесника Петра Бикара, пароха пивничког, и презвитера Јована Вачика, пароха товаришког. После освећења славских дарова, протонамесник Петар Бикар се обратио сабраном народу пригодном беседом честитајући храмовну славу и празник. Надлежни парох, презвитер Петар Николић, захвалио је овогодишњим кумовима, госпођи Драгани Џакула и њеној породици, на труду и љубави које су током протекле године показивали према своме светоме храму. Залог кумства за следећу годину прихватио је господин Душко Бероња са својом породицом.

У порти храма, уприличено је послужење за сабрани народ, а млађе и старије певачке групе при Културно-уметничком друштву „Младен Стојановић” из Младенова извеле су пригодан програм на радост својих родитеља, бака, дека и осталих становника Младенова, који су се на данашњи дан сабрали око своје светиње.

Палић – Двадесету годину заредом парохија при храму Светога пророка Илије Тесвићанина на Палићу прославила је свог небеског заступника пред Господом.

Прослава је почела вечерњим богослужењем уочи храмовне славе, у понедељак 19. јула / 1. августа 2022. године, које је служио парох пачирски Дарко Ивковић, уз саслужење крушевачког ђакона Ненада Матића, који је саслуживао и при осталим богослужбеним свечаностима прославе храмовне славе. 

На дан прослављања светога пророка Илије, у уторак 20. јула / 2. августа 2022. године, празничним јутрењем у чијем наставку је служена света Литургија,  у којој је мноштво верних примило животодавне Тајне Христове, началствовао је надлежни парох који је, по прочитаном одељку празничног Јеванђеља, беседио о великом Божјем пророку Илији, истакавши како је Бог узвратио Илији за љубав и ревност према Њему, давши му силу да молитвом чини чудеса која се до данас спомињу.

После заамовне молитве уследио је трократни опход око храма и помен свим уснулим ктиторима, приложницима и верницима светога храма.

У смирај истог дана одслужено је славско вечерње којим је началствовао протojереј-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење свештенства наше Епархије.

После празничне вечерње службе, освештани су славски дарови, а сабране је својом беседом поучио прота Миливој, казујући о хлебу као символу славског, али и евхаристијског приноса. Казујући о земаљском и небеском хлебу, прота је рекао: „Сви знамо да је само Господ рекао: Ја сам хлеб живота, тај Хлеб се раздаје на свакој Литургији, зато треба ка Њему да тежимо. Покажимо труд ка том Хлебу, као што исказујемо ка свакидашњем физичком, од којег зависи наш биолошки опстанак, рекао је прота Миливој.

Славске дарове принео је господин Раде Миловић, заједно са својом породицом, предавши залог кумства за наредну годину господину Синиши Мишановићу.

Празновање је окончано културно-уметничким програмом у порти храма, који је уследио по завршетку богослужења.

Гаково – Мештани Гакова прославили су своју храмовну славу – празник светог пророка Илије Тесвићанина. Уочи празника, празнично бденије служио је надлежни парох, презвитер Мирко Божић. На платоу испред храма, дан раније, уприличена је ликовна колонија у којој су учествовала деца из Гакова.

На дан празника, свету Литургију је служио надлежни парох, а у наставку је извршен трократни опход око храма и одслужен помен ктиторима и приложницима.

На вечерњем богослужењу благословени су славски дарови, које су припремили овогодишњи кумови – породица Марковић, док је залог кумства за наредну годину преузела породица Баџа. После вечерњег богослужења испред храма је изведен културно-уметнички програм.

Print Friendly, PDF & Email