Богослужбене особености празника светог Иринеја, епископа бачког, исповедника вере

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је на свом редовном заседању, одржаном у Сремским Карловцима и Београду од 15. до 21. маја 2022. године, прибројао лику светих светог Иринеја (Ћирића), епископа бачког, исповедника вере. Саборски оци су за дан молитвеног спомена новопројављеног светитеља одредили 24. март/6. април.

У духу ове радосне вести на таласима РадиоБеседе емитовано је специјално издање емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ у два дела, а у спомен на новопросијавшег светитеља – светог Иринеја. Емисија обилује бројним сведочанствима, аутентичним писмима, беседама и посланицама које је свети Иринеј упућивао повереној му пастви, особито у данима тешкоћâ и искушењâ.

У оквиру првог дела разговора о светом Иринеју, аутор емисије је говорио о светитељевом рођењу, одрастању, школовању, данима монашког живота и подвига, а промишљањем о просветном раду светог Иринеја, епископа бачког, завршен је први део емисије њему у част.

У оквиру другог дела емисије посвећене светом Иринеју, епископу бачком и исповеднику вере, пажња је посвећена светитељевом архијерејском служењу. У емисији смо указали и на велики допринос епископа Иринеја (Ћирића) у погледу богослужбеног благољепија, духовне и материјалне обнове.

Говорећи о архипастирском служењу у Новом Саду, на трону Епархије бачке, слушаоци су имали прилике да чују сведочанства о особеностима служења једног од најеминентнијих епископа свога времена. У овом сегменту емисије указано је на сва послушања која је епископ Иринеј (Ћирић) обављао у име Српске Цркве на васељенском плану. Други део емисије закључен је причом о тешкоћама са којима је свети Иринеј, епископ бачки, био суочен у данима Другог светског рата, па и после тога. Он је, и поред мучеништва, неправедно био суочен са казном кућног притвора, у коме је остао до смрти, бивајући исповедник своје вере и Христу веран до краја.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email