Богослужбене особености празника Светога свештеномученика Саве Горњокарловачког

О светом славном и добропобедном свештеномученику Сави, епископу горњокарловачком, говорили смо у новом издању емисије Радио-Беседе „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ.

Свети свештеномученик Сава, епископ горњокарловачки, рођен је 6. јула 1884. године у Молу, од благочестивих и побожних родитеља Стефана и Јелисавете Трлајић. На крштењу је добио име Светозар. Основно образовање стекао је у родном месту у питомој Бачкој, а велику класичну гимназију и богословију завршио је у Сремским Карловцима. Као даровит и вредан ученик показао се и током студија, са највишим оценама завршивши Правни факултет у Београду и одбранивши правосудни испит у Загребу.

Пожелевши да као свештеник послужи Цркви и роду, ђаконски чин примио је на Богојављење, а презвитерско посвећење на Светога Саву 1909. године. Као удов свештеник, примио је монашки постриг 1929. године, у деспотској Крушедолској лаври, где је произведен за архимандрита и постављен за настојатеља манастира. Изабран је за викарног епископа сремског и хиротонисан 30. септембра 1934. године у Саборном Светониколајевском храму у Сремским Карловцима, руком, такође мученога за веру, патријарха српског Варнаве. Изабран је за епархијског архијереја упражњене Горњокарловачке епархије са седиштем у Плашком, где је и устоличен 4. септембра 1938. године.

Други светски рат затекао је овог марљивог епископа у престоном Плашком, у коме су се већ 21. маја 1941. године окупиле десетине усташа, како би власт над градом преузели од Италијана. Остајући непоколебив и не напуштајући епископско седиште, свештеномученик Сава је ухапшен 17. јуна 1941. године.  Свештеномученик Сава је са другим свештеномученицима и мученицима Горњокарловачке епархије, 1999. године уписан у диптихе светих, током редовног заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

У дан свештеног спомена на Светога свештеномученика Саву, епископа горњокарловачког, 4/17. јула Епархија горњокарловачка прославља свој Патрон – епархијску славу.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email