Прослава Петровдана у Епархији бачкој

Саборни храм у Новом Саду – На празник Светих апостола Петра и Павла – Петровдан, у уторак, 29. јуна / 12. јула 2022. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј. Епископу бачком саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештенство и ђаконство Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је поучио верни народ да се апостоли Петар и Павле почасно називају првоврховним апостолима – корифејима, при чему појам првоврховни нема значење апсолутно првих, највиших, најважнијих, будући да су сви апостоли међу собом једнаки. „У Цркви постоји један и једини Којега Свето Писмо и богослужење, наша Литургија, назива Првенствујући у свему. То је Господ Христос. Он је Глава Цркве и Првенствујући у свему, каже нам реч Божја. Али Он исти за Себе каже: Ја сам међу вама као слуга; нисам дошао да Ми служе него да служим и да живот Свој положим у откуп за многе, за све. Дакле, у Цркви појам првенства значи појам служења свима из љубави, као што каже Спаситељ: Ко хоће први да буде, треба да буде последњи и да свима служи на путу спасења; тада ће га Бог прославити и дати му првенство. Онај Који у Цркви има прву и последњу реч јесте Сâм Господ, Дух Свети, Бог као Дух Свети, а са Духом Светим, наравно, и Христос, Који је вечна Истина, и Бог Отац небески. Света Тројица је једини, први и последњи критеријум и истине, и праведности, и правичности, и свега што нам је на спасење у Цркви. Зато је овај празник повод да се научимо и поучимо много чему – истинском веровању у Христа, љубави према Христу, ревности у служењу Христу и ближњима својим, али и у смирењу; да никако и никада не подлежемо идеји некаквог првенства власти над другима. На нама је пут смирења као пут спасења, пут служења као једини пут некакве власти, а шта је власт у хришћанском поимању, каже нам свето Јеванђеље – да нам је Бог дао власт да будемо деца Божјаˮ, истакао је Преосвећени владика Иринеј.

У току свете Литургије, Епископ бачки Иринеј је рукоположио ђакона Страхињу Николића из Сомбора у презвитерски чин, а по завршетку свима присутнима пожелео срећан и благословен празник.

Алмашка капела у Новом Саду – Овогодишња прослава престоног празника Алмашке капеле у Новом Саду, Светих апостола Петра и Павла, почела је празничним вечерњим богослужењем, које је, уочи Петровдана, служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, парох Алмашког храма у Новом Саду. Вечерњем богослужењу молитвено је присуствовао протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ Вазнесенског храма у Новом Саду,  док су за певницом појали протојереј Владан Симић, настојатељ Алмашке капеле, протојереј Бране Миловац, парох Саборног храма, и презвитер Драган Петровић, парох у Бачком Јарку. После вечерњег богослужења прота Ђорђе је настојатељу Алмашке капеле и свима присутнима честитао навечерје престоног празника.

На Петровдан, јутрење и свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, уз саслужење протојереја-ставрофора Ђорђа Ђурђева, протојерејâ Владана Симића и Бранета Миловца, као и ђакона Ивана Васиљевића.

После заамвоне молитве освештани су славски дарови које је принео протојереј Бране Миловац са својом породицом. Беседећи после чина благосиљања славских дарова, прота Бранко је честитао храмовну славу проти Владану, настојатељу капеле, и верном народу. Подсетивши све присутне на чињеницу да су се хришћани у првим вековима сабирали на литургијска сабрања управо на гробовима мученикâ и исповедникâ вере, прота Бранко је истакао да основна порука данашњег празника јесте да Христос треба да нам буде Путеводитељ и духовни оријентир у нашем животу, као што је био и светим првоврховним апостолима Петру и Павлу.

Прота Владан је заблагодарио свештенству и сабраном верном народу, честитајући свима празник Светих апостола Петра и Павла. Потом је проти Бранету даривао икону светих апостола у знак благодарности поводом овогодишњег кумства.

Кумство за идућу годину примио је, у име оправдано одсутних запосленика Црквене општине новосадске, г. Немања Негру из Новог Сада.

Руменка – Прослава храмовне славе у Руменки почела је празничним бденијем, које је служио надлежни парох, протојереј Радосав Пантелић. На сам дан празника Светих апостола Петра и Павла, свету Литургију је служио протојереј Радосав Пантелић. У склопу литургијског славља обављен је опход око светог храма, а после богослужења уприличена је трпеза љубави. Вечерње богослужење су служили протојереј Винко Стојаковић, умировљени свештеник, и протојереј Радосав Пантелић. После вечерњег богослужења извршено је благосиљање славског колача и кољива. Кум овогодишње славе био је Слободан Николић са породицом из Руменке, а кумство за следећу годину прихватио је Драган Николић са породицом из Руменке. 

Каћ – У уторак, 29. јуна / 12. јула, на празник Светих славних и свехвалних апостола Петра и Павла, по установљеној традицији служена је вечерња служба и благосиљање славских дарова код крста у Петровданском насељу у Каћу. Године 1998. је први пут обележена слава насеља, када је извршено освећење часног крста и осамдесет осам темеља кућа за прогнанике из Барање и Славоније.

Вечерње богослужење је служио презвитер Бранко Милосављев, парох будисавски, уз саслужење презвитера Владимира Маркова, надлежног пароха. Славске дарове је принео господин Радислав Тешић са својом породицом. Кумство за следећу годину преузео је Миодраг Бабић. После вечерње службе уприличено је послужење.

Србобран – У уторак,  29. јуна / 12. јула, у Богојављенском храму у Србобрану, молитвено је прослављен празник Светих апостола Петра и Павла.               

Празнично бденије уочи празника Светих апостола Петра и Павла, служио је протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, умировљени парох туријски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. За певницом су појали протојереј Јован Кезан и вероучитељи Бојан Николић и Ненад Бајић.

На сам дан празника, свету Литургију је служио протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Владислав је пригодном беседом поучио сабране вернике.

Вечерње је служио протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

Прота Бранислав је пригодном беседом поучио вернике о светим апостолима Петру и Павлу. Прота Јован Кезан, настојатељ Богојављенског храма, захвалио је свештенству на указаној братској љубави и кумовима празника на принесеним славским даровима.

Кумство од Ђорђа Зотина преузео је Богдан Бајић из Србобрана.

Бачки Брестовац – Парохијани Бачког Брестовца прославили су своју храмовну и сеоску славу – првоврховне апостоле Петра и Павла. Бденије поводом празновања Петровдана служио је протојереј Славко Стојисављевић, надлежни парох.

На сам дан празника свету Литургију је служио протојереј Предраг Толимир, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, протојереј Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник, одржао је пригодну празничну беседу, говорећи о животу и улози светих апостола Петра и Павла у ширењу Јеванђеља, као и о њиховим страдањима за Васкрслог Господа.

После трикратног литијског опхода и помена ктиторима и свештенослужитељима светога храма извршено је освећење славских дарова, које је принео овогодишњи кум Ненад Ђурђевић, ученик из Бачког Брестовца, са својом породицом. Кумство за следећу годину преузео је господин Милош-Миша Коњевић.

Вечерње богослужење је служио презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерње службе надлежни парох је захвалио свима који су узели молитвеног учешћа у овогодишњој прослави светих првоврховних апостола Петра и Павла.

Гајдобра – У уторак,  29. јуна / 12. јула 2022. године, житељи Гајдобре свечано су прославили престони празник храма – Свете апостоле Петра и Павла. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, које је служио презвитер Слободан Ђурђић, парох силбашки, уз саслужење презвитера Милана Цирара, пароха деспотовачког, и презвитера Јована Вачика, пароха товаришког.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј Александар Брашанац, парох каћки, уз саслужење презвитера Миладина Божиловића, надлежног пароха. У својој беседи по прочитаном јеванђелском зачалу, прота Александар је поучио верни народ о значају и смислу празника првоврховних апостола.

Вечерње богослужење је служио протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Стевица је благословио славске дарове, које је ове године у част светих апостола Петра и Павла принео кум храмовне славе господин Владимир Бјелица са својом породицом. Кумство за наредну годину прихватио је, у име породице Дангубић, г. Стојан Дангубић. Отац Миладин је на крају захвалио прошлогодишњим кумовима на њиховој несебичној љубави према Цркви, а притом је захвалио и новим кумовима који су прихватили кумство за наредну годину.

Мол – Верници парохије молске имали су велику радост и част да евхаристијским сабрањем у храму Светог Саве у Молу, на Петровдан, 29. јуна / 12. јула 2022. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, началствује Његово Преосвештенство Епископ будимски и темишварски господин Лукијан поводом своје крсне славе. Владици Лукијану саслуживали  су свештеници и ђакони Будимске, Темишварске и Бачке епархије. На крају свете Литургије Преосвећени владика Лукијан се бираним и дирљивим речима обратио својим Молцима и пренео благослове Преосвећеног Епископа бачког господина др Иринеја.

Пачир – Прослава храмовне славе у Пачиру отпочело је у понедељак, 28. јуна / 11. јула 2022. године, празничним бденијем које је служио презвитер Дејан Новаковић, парох у Карађорђеву код Бачке Тополе.

На дан храмовне славе, у уторак, 29. јуна / 12. јула 2022. године, свету Литургију је служио презвитер Дарко Ивковић, парох пачирски, уз саслужење ђакона Лазара Ђачића, сабрата Вазнесенског храма у Суботици. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и одслужен помен упокојеним ктиторима и приложницима светог храма.

Вечерње богослужење и чин благосиљања славских дарова служио је протонамесник Дарко Јелић, парох змајевачки, уз свештенства Епархије бачке. После чина освећења славских дарова, пригодну беседу верном народу произнео је презвитеер Илија Анђелић, парох суботички, у којој је истакао величину и дело апостолске службе, преко које смо ми сви постали хришћани и већ две хиљаде година истрајавамо на апостолском делу, а то дело нас је просветило и привело у познање Тројединог Бога.

Славске дарове принеле су куме Маја и Вања Станковић, док је залог кумства за следећу годину преузео господин  Вукашин Вукмировић.

Други дан храмовне славе, када наша света Црква прославља празник Сабора светих апостола – Павловдан, у среду, 30. јуна / 13. јула 2022. године, свету Литургију је служио презвитер Вељко Васиљев, уз саслужење надлежног пароха. Славске дарове принео је кум славе Вукашин Вукмировић, док су залог кумства за следећу годину прихватиле куме Слађа Седлар и Даница Егић.

Манастир Бођани – Свечаним сабрањем у манастиру у Бођанима, у уторак, 29. јуна / 12. јула 2022. године, прослављена је сеоска слава – празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла. Свету Литургију је служио протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење протонамесника Милана Узурова, пароха бођанско-вајштанског, и јерођакона Козме из манастира Ковиља. На светој Литургији су појали чланови хора Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ из Новог Сада и братство бођанског манастира.

По завршетку литургијског сабрања, отац Миладин је честитао славу житељима насеља Бођани. Поред мноштва народа, светој Литургији су присуствовали и Алексеј Конанихин, први саветник амбасаде Руске Федерације у Србији, сестринство манастира Васкрсења Христовог у Каћу и представници Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине. Световаведењски манастир у Бођанима основан је у 15. веку и представља непокретно културно добро као споменик од изузетног значаја. У оквиру прославе тристогодишњице садашњег храма, о заштити фрескописа храма говорио је Синиша Зековић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине.

Print Friendly, PDF & Email