У Матици српској представљен зборник радова Положај српскога језика у савременом друштву – изазови, проблеми, решења

У среду, 29. јуна 2022. године, у организацији Матице српске и Одбора за стандардизацију српског језика, представљен је зборник Положај српскога језика у савременом друштву – изазови, проблеми, решења. Зборник је представљен у свечаној дворани Матице српске у Новом Саду.

На самом почетку, поздравну реч упутили су професор др Драган Станић, председник Матице српске, и професор др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика. О зборнику су говорили професор др Исидора Бјелаковић, професор др Јелена Редли и професор др Срђан Шљукић.

Представљање зборника отворио је господин др Драган Станић, председник Матице српске. У свом уводном обраћању, господин Станић је упозорио на опасност преношења стања једног језика на други језик. Изразивши своје уверење да ће ово окупљање имати допринос за друштвену и комуникациону заједницу, Станић је препустио реч својим саговорницима.

Господин др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика, навео је да се српска језичка пракса не поистовећује са европским језичким праксама и да је пред нама спровођење туђе језичке праксе. Скуп који је изнедрио зборник јесте, према његовим речима, одговор на поменуту тенденцију.

У свом обраћању, професор др Исидора Бјелаковић подсетила је да је одржан скуп на коме су се окупили представници свих србистичких катедри, стручњаци из области теологије, социологије и права, који су одговорно сагледали задату тему.

Професор др Јелена Редли говорила је о скупу, подсећајући присутне на све институције које су узеле учешће у скупу, као и на тематику којој је скуп био посвећен.

Професор др Срђан Шљукић је, поред осталог, навео неке од закључака које су аутори текстова изнели у зборнику.  

На самом крају, професор Станић је дао искрене препоруке за зборник Положај српскога језика у савременом друштву – изазови, проблеми, решења.

У Матици српској представљен зборник радова Положај српскога језика у савременом друштву – изазови, проблеми, решења

Print Friendly, PDF & Email