Епископ бачки др Иринеј беседио на духовној трибини у Суботици

Епископ бачки др Иринеј: „Косовски Завет није ништа друго до стваралачка примена у историји, животу, искуству и страдањима нашег народа оног јединог и вечног богочовечанског Завета Христовог.ˮ

У дворани Српског културног центра „Свети Саваˮ, у Задужбини Душана Радића у Суботици, у петак, 24. јуна 2022. године, на крају овогодишњег програма „У славу Видовданаˮ, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј беседио је на духовној трибини о значају празника Видовдана.

Говорећи о наведеној теми, Преосвећени владика Иринеј је објаснио смисао Косовског Завета доводећи га у везу са Новим Заветом као основом на којој је утемељен. „Косовски Завет није ништа друго до стваралачка примена у историји, животу, искуству и страдањима нашег народа оног јединог и вечног богочовечанског Завета Христовог. Лазарев избор је уствари наше опредељење – као једна одлука народа као саборне личности, као помесне Цркве – да и одговорно и слободно, саможртвеном љубављу, ни по коју цену и ни за шта не жртвује вечну заједницу љубави, изражену у Христовом Новом Завету, а да све друго тумачи, доживљава и остварује кроз призму и кроз искуство тог вечног Завета. Веома је важно инсистирати на овој духовној, јеванђелској, христоцентричној садржини Косовског Завета. Треба да непрекидно васкрсавамо у себи етос истинске духовности, истинске побожности, свих оних вредности и врлина које ће нас чинити причасницима и заједничарима вечног Божјег Завета, Христовог Завета, члановима Цркве Христовеˮ, нагласио је Епископ бачки Иринеј.

Духовној трибини присуствовало је свештенство и верни народ.

Print Friendly, PDF & Email