Храмовна слава Радић капеле у Суботици

У Радић капели на православном гробљу у Дудовој шуми у Суботици, на Духовски уторак, 14. јуна 2022. године, молитвено је прослављена храмовна слава.

Празничну свету Литургију служио је протојереј Драган Стокин, уз саслужење ђакона Лазара Ђачића. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Драган је све присутне у својој беседи поучио о значају празника, после чега је извршен трократни опход око светога храма, те је служен помен свима из породице Радић, који су ту сахрањени.

Овогодишњи кумови Татјана Попов, Николина Вукајловић, Соња Вулић, Драгана Ћупурдија и Снежана Илић Бенке, предале су залог кумства протојереју Драгану Стокину и г. Ранку Чуљковићу,  који су се прихватили да буду домаћини славе за наредну годину.

Марија, удова Тимотија Тиме Радића, 1868. године подигла је капелу са породичном гробницом као спомен на свог мужа. Капела је споменик културе и представља један од најзначајнијих помена на српске народне добротворе Тимотија и Марију Радић, рођену Манојловић, и њихове синове Душана и Јована, чија је задужбина допринела развитку културних и просветних прилика суботичког краја.

Капела је посвећена празнику Силаска Светога Духа на апостоле, а налази се у западном делу православног гробља у Суботици и представља складну црквену грађевину, изграђену 1868. према пројекту Титуса Мачковића, у стилу класицизма.

Print Friendly, PDF & Email