Поклоничко путовање верникâ из Суботице и Новог Сада

У суботу и недељу, 4. и 5. јуна 2022. године, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе, верни народ из Суботице и Новог Сада, предвођен ђаконом Лазаром Ђачићем, сабратом Вазнесенског храма у Суботици, походио је светиње епархија Рашко-призренске и Жичке.

На дан празновања светог мученика и кнеза српског Јована Владимира, у суботу, 4. јуна, поклоници су присуствовали светој Литургији у манастиру Црна Река и прослави славе капеле. После свете Литургије, верни народ се поклонио моштима светог Петра Коришког, заштитника црноречке обитељи, и обишао испосницу светог Јована Девичког, који се подвизавао у овој светој обитељи. Истог дана уприличена је посета најстаријем храму у некадашњем Старом Расу, данашњем Новом Пазару, цркви Светих апостола Петра и Павла. После тога су верници посетили манастир Ђурђеве Ступове, чији је ктитор Стефана Немања, као и манастир Сопоћане, задужбину краља Уроша I, која баштини најлепше средњовековне сачуване портрете у фреско-сликарству тога времена, а међу њима најпознатију фреску Успења Пресвете Богородице.

У наставку поклоничког путовања, у недељу, 5. јуна, ходочасници су присуствовали светој Литургији у манастиру Градац, задужбини српске краљице Јелене Анжујске, у Епархији жичкој. Потом је уследила посета ризници духовности и лепоте, манастиру Студеници – мајци свих наших цркава, задужбини оснивача српске династије Немањића, као и манастиру Жичи – задужбини краља Стефана Првовенчаног и Светог Саве, где су ово путовање завршили вечерњим богослужењем, уз предивно појање сестара ове свете обитељи.  

Ово поклоничко путовање улило је велико знање, веру, наду и љубав у сва срца ходочасника, крепећи их и дајући снагу да поднесу све што живот доноси и пружа.

Print Friendly, PDF & Email