Спасовдан у Саборном храму у Новом Саду

На празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, 20. маја / 2. јуна 2022. године, у Саборном храму у Новом Саду, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештеници и ђакони Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је, између осталог, рекао да народно име данашњег празника, Спасовдан, суштински објашњава смисао догађаја Вазнесења Христовог. „По садржају, то јесте празник пуноће спасења, јер Васкрсење је врхунац подвига Христовог, подвига спасења, а круна тога Догађаја над догађајима, Подвига над подвизима, јесте управо Његово славно узношење на небо у четрдесети дан по Васкрсењу, што такође још није завршетак Његовог Домостроја спасења. То, такође, чујемо данас у тропару, у химни празника, где Црква, кроз уста свог богонадахнутог песника, каже да се Господ јесте вазнео, али је обрадовао Своје ученике, апостоле и све нас који у Њега верујемо обећањем Светога Духа. Овај празник у својој суштини јесте уствари празник узношења, у духовном смислу те речи – видљиви догађај Вазнесења је само слика те духовне стварности, доступна људима – узношење људске природе на висину и у вечну славу Божанства Свете Тројице. Као што кажу црквени писци и богослови, показује се да је тело које је Христос примио на Себе, поставши Човек, заувек део Његове Личности. Он никада више није рашчовечен или разобоготворен. И та, на први поглед обична материја, као што је наше тело, у Његовој Личности богочовечној и вечној, постаје обожена и, како се чак смело изражавају црквени песници и богослови, постаје равнобожна Божанству Његовом. Тако, дакле, људска природа у Личности Христовој је та која је узнета. Божанство је увек на наднебеским и надумним висинама Својим; Бог је увек изнад свих и свега. Он је увек оностран, по природи Својој недоступан, али, по Својој љубави и благодати, по Свом Откривењу, Он је итекако доступан општењу са људима и са творевином Својом. И то се показује и на данашњи дан. У нашем животу сваки дан је потенцијални Спасовдан, дан Спаситеља, дан Христов, самим тим дан нашега спасења, уколико сами не одбијемо тај незаслужени, бесплатни дар спасења који нам Бог у Христу Духом Светим дарује, свакоме од нас. Програм нашега живота и смисао нашега живота треба буде стално, трајно, непрекидно вазнесење, узношење наше на небо, при чему не престајемо да будемо делатни овде на земљиˮ, поручио је Епископ бачки.   

У току свете Литургије, Преосвећени владика Иринеј је рукоположио ђакона Мирослава Стојановића у чин презвитера. По заамвоној молитви, владика Дамаскин је предводио литију око храма уз појање празничног тропара, а потом је извршен чин благосиљања класја жита.

Print Friendly, PDF & Email