Богослужбене особености празникâ свештеномученика Теодора Вршачког, новомученика Вукашина из Клепаца и светих новомученика сурдуличких

Ново издање емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ посветили смо свештеном спомену на више светих који се у овај празнични дан прослављају – светом свештеномученику Теодору Вршачком, светом новомученику Вукашину из Клепаца, као и светим новомученицима сурдуличким.

Свети свештеномученик Теодор Несторовић, духовни вођа банатских Срба са краја 16. века, у народном предању је запамћен као примерен архијереј, благе нарави, скроман и потпуно предан Православљу. Волео је свој народ и патио због његових страдања, посебно на подручју Баната, где је био епископ. Епископ Теодор се 1594. године нашао на челу устаникâ у Банату. Устаници су на заставама имали лик Светога Саве. Темишварски паша заробио је у Вршцу владику Теодора, који је тада мученички пострадао.

Свети новомученик Вукашин из Клепаца надомак Пребиловаца био је родом од фамилије Мандрапа. Одрастао је у своме селу, одређено време је провео у Сарајеву, а када је дошла усташка НДХ он се вратио у своје село. Усташе су му побиле све у кући, као и многе друге Србе по селу и околини, а њега су са неких шумских радова одвеле у злогласни логор Јасеновац, заједно са многим другим Србима. Ту је мученички пострадао у јануару 1943. године.

Свети новомученици сурдулички уврштени су у Диптих светих одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 24. маја 2017. године. У сабору новомученика сурдуличких налази се више хиљада пострадалих, међу којима и митрополит скопски Викентије (Крџић), епископ призренски Никифор (Перић) и игуман манастира Светог Прохора Пчињског Владимир (Протић) са целокупним братством.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email