Песничко вече Матије Бећковића у Чуругу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, поводом прославе храмовне славе и сто шездесете годишњице од освећења храма Вазнесења Господњег у Чуругу, у суботу, 28. маја 2022. године, почело је обележавање духовно-културних свечаности под називом Световазнесенски  дани.

У просторијама Светосавског дома у Чуругу уприличено је песничко вече господина Матије Бећковића, члана Српске академије наука и уметности, Крунског савета и горостаса савремене српске поезије. Пре но што је бард сатиричне поезије започео свој маратонски песнички вез, професор историје госпођица Светлана Киселички поздравила је уважене госте и отворила песничко вече.

Пред препуном двораном Светосавског дома, надахнуто, као и увек, препознатљивим шармом и експресијом, Матија Бећковић је казивао своје стихове дуже од два часа, прекидан тек смехом, аплаузима и овацијама чурушке публике.

Пре и после надахнутог излагања уваженог госта, сабрање су украсили гуслари Душан Пејић и Драгомир Максимовић из Сребренице у Републици Српској, који су својим гуслањем и песмама подсетили на славне претке и оживели стара времена када се историја преносила са колена на колено, усменим путем, кроз песму уз звуке гусала.

Протопрезвитер Милан Ђурић, настојатељ Световазнесенског храма, на крају је у име домаћина овог величанственог скупа захвалио уваженим гостима на показаној љубави и саучествовању у духовној радости поводом прослављања храмовне и славе места.

[carousel_slide id=’49354′]

Песничко вече Матије Бећковића у Чуругу, 28. 5. 2022.

Print Friendly, PDF & Email