Празник Светих Кирила и Методија у Новом Саду

Прослава престоног празника храма Светих Кирила и Методија на Телепу у Новом Саду отпочела је у понедељак, 10/23. маја 2022. године, празничним бденијем које је служио протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештеникâ и ђаконâ Епархије бачке.

На празник Светих Кирила и Методија, у уторак, 11/24. маја 2022. године, на светој архијерејској Литургији у храму на Телепу у Новом Саду, посвећеном словенским просветитељима, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке и Епархије сремске.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Дамаскин је изложио најзначајније детаље из житија свете браће Кирила и Методија, указавши на то да је Бог њих изабрао за мисију међу Словенима. Успех мисије свете браће Кирила и Методија јесте плод Божјег благослова и вере, али и њихове љубави и труда. „Управо таквом вером, таквим поверењем, таквим смирењем, таквом љубављу су одисали и свети Кирило и свети Методије и њихови ученици. Зато је Бог и благословио њихов труд и њихово дело. Оно што је значајно, браћо и сестре, јесте да њихово дело није пропало, да су они ујединили све словенске народе дајући им писмо. Словени су добили свој идентитет, добили су реч Божју на своме језику. Молитве које ми данас читамо јесу исте оне молитве које су света браћа превела на словенски језик. Речи покајања које узносимо Богу јесу исте оне речи које су превела света браћа Кирило и Методијеˮ, истакао је Преосвећени епископ Дамаскин.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око светог храма, а потом и чин благосиљања славских дарова, које су припремили овогодишњи кумови, Имре и Драгица Шара. Благољепију прославе престоног празника храма допринели су и чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. После богослужења, протонамесник Велимир Врућинић, настојатељ храма Светих Кирила и Методија, заблагодарио је Епископу мохачком Дамаскину на љубави и части указаној служењем свете Литургије на дан престоног празника храма. Заблагодаривши оцу Велимиру на срдачним речима, Епископ мохачки Дамаскин је свештенству и сабраном верном народу честитао храмовну славу, преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја.

Светој Литургији присуствовао је и г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске. По завршетку свете Литургије приређена је трпеза љубави.

[carousel_slide id=’49164′]
Print Friendly, PDF & Email