Празник Преноса моштију светога Николаја Мирликијског у Епархији бачкој

Нови Сад – У Недељу Самарјанке, на празник Преноса моштију светог Николаја Мирликијског, 9/22. маја 2022. године, на светој архијерејској Литургији у Светониколајевском храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење новосадских свештеника и ђакона.

Беседећи после прочитаних јеванђелских одељака, Преосвећени владика Дамаскин је рекао да су, попут жене Самарјанке, и данас сви људи гладни и жедни речи Божје и да ту глад и жеђ не могу утолити ни телесна храна и пиће, ни овосветска наука, уметност или философија. „Господ управо једној жени открива да је Он Васкрсење и Живот и да ће онај ко верује у Њега живети вавек. Зато, драга браћо и сестре, видимо које достојанство Господ у Својој проповеди показује управо женском роду. Ова жена Самарјанка одлази у своје село и говори људима да је видела Месију и да јој је Он рекао све што је она учинила. Они долазе и разговарају са Њим, Он борави код њих два дана и говори им и проповеда Своју свету науку, Своју благу реч о Јеванђељу. Своју науку излаже управо њима, Самарјанима који су били одбачени од Јевреја, показујући тиме да је Његова проповед универзална, да није упућена само једном народу, иако је тај народ изабрани народ, него је упућена целом човечанству. Вода жива коју Господ нуди овој жени јесте благодат Духа Светога која је сишла на свете апостоле на празник Педесетнице. Али, сведоци те воде живе јесмо и ми који смо се данас сабрали на овоме светом месту, у овоме храму Божјем. Господ каже жени Самарјанци да се будућа покољења неће клањати Њему ни у Јерусалиму, ни у Самарији на гори, него да ће се клањати у духу и истини, а то јесте управо у Цркви Божјој на светој Евхаристији. Када се ми причешћујемо онда певамо оне чудесне речи: Тело Христово примите, Источника Бесмртнога окусите. Тај Источник или Извор бесмртности јесте управо Господ и Спас наш Исус Христосˮ, нагласио је владика Дамаскин у својој беседи. Епископ Дамаскин је у беседи даље истакао да је и свети Николај Мирликијски од младости био жедан и гладан речи Божје, да се читавог свог живота трудио да помаже ближњима и да своју веру потврђује делима. На крају је честитао окупљеном верном народу храмовну славу, пожелевши им да се угледају на живот и добра дела светог Николаја Мирликијског.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма, а потом и чин благосиљања славских дарова. Протојереј Миодраг Андрић, настојатељ Светониколајевског храма, заблагодарио је Преосвећеном епископу Дамаскину на љубави и части указаној служењем свете Литургије на дан престоног празника храма. Светој Литургији присуствовао је и г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске.

[carousel_slide id=’48837′]

Каћ – У Недељу Самарјанке, на празник Преноса моштију светог оца Николаја Мириликијског, 9/22. маја 2022 године, житељи Каћа свечано су прославили храмовну славу. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, на којем је началствовао протопрезвитер Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У име присутних свештеника, прота Бранислав је честитао навечерје храмовне славе братству храма и парохијанима. Бденије су својим благољепијем увеличали свештеници и појци.

На дан празника, свету Литургију је служио протопрезвитер Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенског храма у Новом Саду, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Николе Билића из Аустралије и свештенства Епархије бачке. По прочитаним јеванђелским зачалима, прота Жељко је поучио верни народ.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, добротворима, благоукраситељима и парохијанима. Протонамесник Александар Игњатов, сабрат Светосавског храма у Новом Саду, благословио је славске дарове, које је ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог и богоносног оца Николаја Мириликијског Чудотворца, принео кум храмовне славе, протопрезвитер Жељко Латиновић са својом породицом. Кумство за следећу годину преузео је господин Тодор Малешев. После отпуста, презвитер Владимир Марков, сабрат Светониколајевског храма, заблагодарио је кумовима храмовне славе и свима који су дошли да увеличају празновање престоног празника храма у Каћу. Свету Литургију је својим благољепијем увеличао хор при Светониколајевском храму, којим је дириговала госпођа Јелена Антић. После свете Литургије, добротом и љубављу каћких парохијана, у порти је приређено послужење, а кратак културно-уметнички програм су извели најмлађи чланови Културно-уметничког друштва „Свети Саваˮ,  као и чланови Културно-уметничког друштва  „Стеван Мокрањацˮ, који су извели песме и игре из Студенице.

[carousel_slide id=’48943′]

Бечеј – Богослужбена прослава престоног празника параклиса Преноса моштију светог Николаја Мирликијског на православном гробљу у Бечеју отпочела је служењем свечаног празничног бденија, у суботу, 8/21. маја 2022. године. Бденије је служио протојереј Слободан Лазић, парох бечејски, уз саслужење ђакона Леонтија Бороша. На дан празника, 9/22. маја, свету Литургију је служио протојереј Слободан Лазић.

[carousel_slide id=’48926′]

Сомбор – У Недељу Самарјанке, 9/22. маја 2022. године, на празник Преноса моштију светог оца Николаја Мирликијског, прослављена је слава параклиса при манастиру Светог архиђакона Стефана у Сомбору. Прослава је почела празничним бденијем уочи празника, које је служио протојереј Брана Влајковић, парох сомборски. На дан славе, свету Литургију је служио презвитер Александар Шарчански, војни свештеник, уз саслужење протојереја-ставрофора Славка Обрадова, умировљеног свештеника, и протојереја Бране Влајковића. После свете Литургије, извршен је чин благосиљања славских дарова.

[carousel_slide id=’48932′]

Богојево – У недељу, 9/22. маја 2022. године, у Богојеву је прослављена храмовна слава  храма Преноса моштију светог Николаја  Мирликијског Чудотворца. Бденије уочи празника и свету Литургију на дан празника служио је протојереј Миле Мајкић, парох српскомилетићки. Богослужењима је присуствовао верни народ из Богојева, Српског Милетића, Сонте и Свилојева. Прота Миле је на светој Литургији, после прочитаних  јеванђелских одељака, произнео беседу о жени Самарјанци и о светом Николају Мирликијском. После заамвоне  молитве извршен је  трократни опход око храма и чин благосиљања  славских дарова.

Бачко Петрово Село – У храму Преноса моштију светог оца Николаја у Бачком Петровом Селу бденије  уочи празника и свету Литургију на дан празника је служио презвитер Петар Пивнички, парох бачкопетровоселски. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма.

Вечерње богослужење је служио протојереј Жарко Благојевић, парох србобрански, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После извршеног чина благосиљања славских дарова, пригодну беседу је одржао презвитер Србољуб Срдић, парох молски, који је честитао престони празник православним житељима Бачког Петровог Села. После богослужења приређена је трпеза љубави за госте. 

[carousel_slide id=’48994′]

Плавна – У Недељу Самарјанке, 9/22. маја 2022. године, верни народ Плавне прославио је своју храмовну славу – празник Преноса моштију светог оца Николаја. У навечерје празника, бденије је служио презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.     

На дан славе, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, парох новосадски, уз саслужење презвитера Бранислава Нијемчевића, пароха плаванског. Прота Ђорђе је по прочитаним јеванђелским зачалима поучио присутни народ о значају живе вере, кроз живот Самарјанке и светог Николаја. После заамвоне молитве извршен је помен ктиторима плаванског храма и чин благосиљања славских дарова. Кумови славе били су чланови породице господина Горана Жигића из Плавне.

Празновање је настављено вечерњим богослужењем, које је служио протојереј Горан Артуков, парох ченејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После богослужења, најмлађи чланови културно-уметничког друштва из Бача извели су пригодан програм.  

[carousel_slide id=’48998′]

Станишић – У Недељу Самарјанке, 9/22. маја 2022. године, у Станишићу је прослављена храмовна слава – празник Преноса моштију светог Николаја Мирликијског Чудотворца. Бденије уочи празника је служио протопрезвитер Славољуб Лугоњић, парох станишићки. Свету Литургију je служио презвитер Љубиша Човић, војни свештеник, уз саслужење  протопрезвитера Славољуба Лугоњића и ђаконa Бранка Батала, сабрата Светојовановског храма у Бачкој Паланци. После трократног опхода око храма благословени су славски дарови, које је ове године припремила госпођа Мирјана Самарџић из Станишића са породицом.

[carousel_slide id=’49008′]

Жабаљ – У Недељу Самарјанке, 9/22. маја 2022. године, на празник Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског, свечано је прослављена храмовна слава у Жабљу. Славско бденије је служио протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

Свету Литургију је служио протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештеног братства жабаљског храма. После прочитаних одељака из светог Јеванђеља, прота Стевица је празничном беседом поучио и позвао верне на пут спасења на којем је путоказ управо реч Спаситељева. По трократном опходу служен је помен почившим ктиторима, градитељима, свештеницима и парохијанима Светониколајевског храма у Жабљу.

Вечерње богослужење је служио протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, који је потом благословио славске дарове, које су принели кумови, браћа Ђурђић из Жабља. Прота Душан је у беседи означио житије светог оца Николаја као образац по којем свако ко живи у Цркви треба да се по својој моћи руководи, те да се свагда угледа на примере из светитељевог живота. Кумство за наредну годину је прихватио Миле Опарница из Жабља.

[carousel_slide id=’49016′]

Сивац – У Недељу Самарјанке, на празник Преноса моштију Светог оца Николаја, 9/22. маја 2022. године, прослављена је слава Светониколајевског храма у Сивцу. Празновање храмовне славе је отпочело свечаним празничним бденијем, које је служио протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После бденија, отац Саво је честитао навечерје славе пароху, часницима Црквеног одбора и парохијанима.

На дан славе, свету Литургију је служио протонамесник Борислав Тошић, парох кулски, уз саслужење презвитера Даниела Кобиљског, пароха сивачког. Црквени хор „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке, под вођством професорице музике госпођице Снежане Жујић, својим појањем је допринео благољепију богослужења. По прочитаним јеванђелским одељцима, пригодну беседу је произнео отац Даниел, поучивши присутне о значају светог Николаја и честитавши парохијанима храмовну славу. После заамвоне молитве је извршен трократни опход око храма и помен ктиторима и приложницима.

Вечерње богослужење је служио протонамесник Горан Ранисављевић, парох бачкоградиштански, уз саслужење свештенства Епархије бачке и учешће Певачког друштва „Свети Василије Великиˮ из Госпођинаца, под руководством господина Александра Томина. Поред многобројних верника, вечерњу су присуствовала и деца из фолклорне групе Дома културе. После благосиљања славских дарова пригодну беседу произнео је протонамесник Горан Ранисављевић. Презвитер Даниел Кобиљски је захвалио присутном свештенству на одзиву, као и овогодишњим кумовима храмовне славе Радовану и Весни Миљански на труду и љубави према светој Цркви, коју показују у свакој прилици. Кумство за наредну годину прихватио је Милутин Бојовић.

После богослужења у порти храма је уприличен кратак културно-уметнички програм који су извели чланови фолклорне групе Дома културе са својим ансамблом и кореографима. У дворани Светосавског дома, трудом славских кумова и Црквене општине, уприличена је трпеза љубави.

[carousel_slide id=’49025′]

Турија –  У Недељу Самарјанке, 9/22. маја 2022. године, верни народ и житељи Турије свечано су прославили свог небеског патрона – светог Николаја Мирликијског. Бденије уочи празника служио је протојереј Жарко Благојевић, парох србобрански. Свету Литургију је служио протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма. Чин освећења славских дарова извршио је протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, умировљени свештеник. Кумство за следећу годину прихватио је Марко Милосављевић из Турије.

[carousel_slide id=’49069′]

Бачки Соколац – У Недељу Самарјанке, 9/22. маја 2022. године, становници Бачког Соколца су прославили празник Преноса моштију светог оца Николаја Мирликијског. Свету Литургију је служио протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење протонамесника Далибора Ратника, пароха чантавирског. По заамвоној молитви извршен је трократни опход око храма и извршен чин благосиљања славских дарова, које је принео овогодишњи кум господин Драгомир Врекић из Бачког Соколца. У чину благосиљања славских дарова учешће су узели и презвитери Бошко Симић, парох хоргошки, и Дарко Ивковић, парох пачирски. Кумство за наредну годину прихватио је господин Никола Бувић из Бачког Соколца.

[carousel_slide id=’49049′]

Равно Село – Прослава празника Преноса моштију светог Николаја започела је празничним бденијем, које је служио протојереј-ставрофор Радован Лазић, парох при Световазнесенском храму на Клиси у Новом Саду, уз саслужење свештенства новосадског и врбашког архијерејског намесништва. После бденија освећени су свети сасуди, пет свештеничких одежди, круне за венчање и престона кандила, које је храму даривао г. Душан Бајатовић.

На дан празника, у недељу, 9/22. маја 2022. године, свету Литургију је служио протојереј Алексеј Блануша, парох равноселски. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним свештенослужитељима, ктиторима и приложницима. Литургији су присуствовала деца, полазници верске наставе, са својом вероучитељицом.

Вечерње богослужење служио је протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После благосиљања славских дарова, протојереј Јован Кезан, парох србобрански,  произнео је беседу о светом оцу Николају и значају празника. Потом је освећен туторски сто, који је храму даривала госпођа Драгана Бајатовић. Протопрезвитер Алексеј Блануша, парох равноселски, захвалио је породици Миљић, кумовима славе, који су придарили Христов гроб за храм, а залог кумства за наредну славу преузела је Валентина Марић из Равног Села.

Вечерњем богослужењу су присуствовали представници Општине Врбас и Месне заједнице у Равном Селу.

[carousel_slide id=’49077′]

Риђица – Становници Риђице прославили су своју храмовну славу, празник Преноса моштију светог оца Николаја, у недељу, 9/22. маја 2022. године. Бденије уочи празника и свету Литургију на дан празника служио је презвитер Мирко Божић, парох риђички. После свете Литургије је извршен трократни опход око храма и помен ктиторима и приложницима. На вечерњем богослужењу извршен је чин благосиљања славских дарова, које су припремили кумови славе, породица Тауз из Риђице. Залог кумства за наредну годину преузела је породица Вуканац.

[carousel_slide id=’49087′]

Змајево – Прослава храмовне славе у Змајеву започела је празничним бденијем, које је у навечерје празника служио презвитер Перо Анђелић, парох кулски, уз саслужење презвитера Ђорђа Цвијановића, пароха бајшанског. На дан празника, у недељу, 9/22. маја 2022. године, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Радован Лазић, парох новосадски, уз саслужење протонамесника Дарка Јелића, пароха змајевског. После прочитаног зачала из светог Јеванђеља прота Радован се обратио сабрању верних беседом о величини светог оца Николаја, као и о важности живљења по Божјем Закону. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма.

Вечерње богослужење је служио протопрезвитер Здравко Бојовић, парох врбашки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Здравко се обратио сабраним вернима надахнутом беседом о значају сабирања народа у храму и Цркви као заједници. По завршетку вечерње службе извршен је чин благосиљања славских дарова, које је принео господин Милош Пешић, док је кумство за наредну годину прихватила госпођица Уна Кресоја. По завршеном богослужењу уприличен је културно уметнички програм, као и послужење за све верне у порти храма.

[carousel_slide id=’49113′]

Мартонош – У недељу, 9/22. маја 2022. године, у Мартоношу је прослављена храмовна слава – празник Преноса моштију светог Николаја Мирликијског Чудотворца. Бденије уочи празника, свету Литургију и вечерње на дан празника служио је протопрезвитер Јовица Мојсиловић, парох кањишки. После прочитаних јеванђелских одељака, прота Јовица је поучио верни народ, говорећи о житију светог Николаја Мирликијског. После трократног опхода око храма одслужен је помен оснивачима, ктиторима и приложницима светог храма, који је најстарији храм у Епархији бачкој. Затим је извршен чин благосиљања славских дарова, које је припремио Јован Којић из Суботице. Кумство за наредну годину прихватила је Ева Матић из Кањиже.

[carousel_slide id=’49133′]
Print Friendly, PDF & Email