Предавање у оквиру Светосавских дана

Благодаћу Божјом и молитвеним заступништвом светог и богоносног оца нашега Саве, патрона храма на Новом насељу, у недељу, 15. маја 2022. године, настављено је обележавање духовно-културних свечаности у оквиру Светосавских дана у Новом Саду.

Вечерње богослужење је служио презвитер др Милан Бандобрански, сабрат новосадског Саборног храма, уз саслужење ђакона Бранка Бандобранског, парохијског ђакона при храму Светих Кирила и Методија у Новом Саду. По одслуженој вечерњој служби одржано је предавање оца Милана Бандобранског на тему „Богослужбени живот Цркве у светлу просветитељске делатности Светог Саве“. У име братства храма и сабраног верног народа, предавача је поздравио и најавио протонамесник Бранислав Ђурагић, сабрат Светосавског храма.

Благочестиви народ се сабрао у великом броју да послуша предавање и да се још већма утврди у вери у Тројединог Бога и Његове свете, у чијем броју се налази и Свети и богоносни отац наш Сава, први Архиепископ и просветитељ српски. У предавању је отац Милан истакао да је Свети Сава целокупну своју свештенослужитељску и просветитељску делатност темељио и утврђивао управо на светим богослужењима Цркве Христове. Писана реч Светитељева, нарочито Типици које је саставио, васпитала је многе нараштаје и обликовала литургијску свест благочестивог народа Србије кроз дуги низ десетлећа.

[carousel_slide id=’48285′]
Print Friendly, PDF & Email