Празник Светог Николаја Жичког – слава Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ

У уторак, 20. априла / 3. маја 2022. године, на празник Светог Николаја Жичког, у Саборном храму у Новом Саду, у наставку јутрења служена је света архијерејска Литургија на којој је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

После заамвоне молитве, Преосвећени владика Дамаскин је благословио славске дарове које су принели делатници Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ, који прослављају светог Николаја Жичког као свог небеског покровитеља и заштитника.

После чина благосиљања славских дарова, протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, прочитао је одлуку Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, којом се архијерејске грамате признања додељују: Црквеној општини у Новом Саду, протојереју Владану Симићу, Николи Врућинићу из Крагујевца, Данијели Ковачевић, Дејану Слијепчевићу, Жељку Дробњаку и Зорану Радовићу из Новог Сада, за оданост светој православној вери и љубав према светој Православној Цркви, на делу показану кроз помоћ и допринос у духу задужбинарских и добротворних традиција светог Православља у српском народу.

Добротворна установа „Владика Платон Атанацковићˮ доделила је захвалнице за несебичну љубав, духовну и материјалну подршку у реализацији добротворне делатности под окриљем установе, следећим установама и појединцима: Компанији „Граве осигурањеˮ а. д. о. Београд, Индустрији меса „Матијевићˮ Нови Сад, Црквеној општини у Србобрану, Борку Јуришину, Милану Лаловићу, Жељки Тодоровић, Јелени Добровић Бојановић, Душану Алексићу и Николи Первазу.

Обраћајући се присутнима после доделе признањâ, Епископ мохачки Дамаскин је делатницима Добротворне установе пожелео да и убудуће приљежно и вредно раде, помажу потребитима и унапређују добротворну делатност Епархије бачке, преносећи им благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја. „Када кажемо Христос васкрсе, ми под тим подразумевамо да вечна истина васкрсе, да вечна правда васкрсе, да вечна радост васкрсе, да вечна љубав васкрсе. И заиста, човек који верује у Васкрсење Христово труди се и да живи по тој вери у Васкрсење Христово, а када живи по тој вери Христовој, онда и чини дела Христова. Каже се у Првој књизи Мојсијевој: Уклони се од зла и чини добро. Дакле, није само довољно да се уклањамо од зла и да не чинимо неки грех него и да чинимо добро. Свети апостол Јаков брат Господњи каже: Ако знаш добро чинити, а не чиниш – и то ти је грех, тојест ако ти је Бог дао таленте у животу и дао могућности да нешто добро учиниш, да некоме добро дело учиниш, а то не чиниш, а само се уклањаш од греха, ни то није довољно. Бог очекује да оно што си добио од Њега као дар, да му узвратиш. Исто тако и апостол Павле у Посланици Галатима каже: Добро чинити да вам не досади. У двадесет и петој глави Јеванђеља по Матеју Господ нам је рекао: Када гладног нахранисте, када жедног напојисте, када странца примисте, када нагог оденусте, када болесног посетисте, када онога у затвору обиђосте, мени сте то учинили. Зато и ми, када дајемо неко добро, увек треба да верујемо да Самоме Господу дајемо, јер смо сви ми створени по лику Божјем. Нека би Господ дао вама свима снаге, трпљења и смирења да са љубављу чините дела милосрђа, а да вам Господ стоструко узврати на вашу љубав Својом љубављуˮ, поручио је Преосвећени епископ Дамаскин.

Презвитер Лазар Мајсторовић, управник Добротворне установе „Владика Платон Атанацковићˮ, заблагодарио је Његовом Преосвештенству Епископу бачком др Иринеју на благослову да се оснује поменута установа, а Преосвећеном владици Дамаскину што је началствовао на светој Литургији и упутио надахнуте речи поуке свим добротворима и делатницима Добротворне установе Епархије бачке.

После свете Литургије, уприличена је трпеза љубави у свечаној дворани Црквене општине новосадске.

[carousel_slide id=’47145′]
Print Friendly, PDF & Email