У Сиригу служен парастос мештанима страдалим 1941. године

У среду, 13. априла 2022. године, у Сиригу је обележена годишњица страдања српског живља Сирига. Мађарске окупационе снаге и домаћи немзетери упали су, 13. априла 1941. године, у насеље Сириг и током два дана побили 111 становника села, не бирајући ни пол ни узраст. Овај злочин представља први злочин са геноцидним намерама над српским становништвом, иако се о њему мало зна, како међу народом тако и у научној литератури.

Обележавање годишњице почело је парастосом на сеоском гробљу, поред заједничке хумке недужно страдалих, а затим поменом код споменика, на месту где је злочин почињен, а које је служио протојереј Дојчин Стојановић, парох сиришки. У обележавању годишњице страдања учествовали су и ученици Основне школе ,,Данило Зеленовићˮ. После помена, присутнима су се обратили професор др Драган Станић, председник Матице српске, и господин Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида у Београду. Затим су представници Матице српске, представници Музеја жртава геноцида, представници Општине Темерин и Месне заједнице Сириг, начелник Општине Гацко др Огњен Милинковић са сарадницима, као и друге званице, положили венце на споменик недужно страдалих.

Обележавање годишњице је настављено у просторији Основне школе ,,Данило Зеленовићˮ, где је одржан округли сто на тему злочина у Сиригу. Говорили су професор др Драган Станић, председник Матице српске, професор др Милан Мицић, секретар Матице српске, господин Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида, др Бојан Арбутина, историчар-кустос Музеја жртава геноцида, др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана – омбудсман, и пуковник доцент др Далибор Денда, научни сарадник на Институту за стратегијска истраживања Универзитета одбране. Истакнут је значај културе сећања и памћења, која се заснива, пре свега, на сазнању онога што се десило нашем народу од времена балканских ратова до данас, као и то да Сириг треба да постане почетна тачка истраживања злочина над нашим народом. Због тога су председник Матице српске и директор Музеја жртава геноцида, по одржавању округлог стола, потписали Протокол о сарадњи ове две институције.

[carousel_slide id=’45232′]
Print Friendly, PDF & Email