Прослављена храмовна слава параклиса у Футогу

На празник Благовести, 25. марта / 7. априла 2022. године, у Футогу је прослављен престони празник параклиса при футошком храму Светих бесребреника Козме и Дамјана. Свечано бденије уочи празника служио је протопрезвитер  Жељко Тешић, настојатељ храма и парох футошки. На сâм дан празника, свету Литургију служио је протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протопрезвитерâ Владана Симића, Предрага Толимира, Борислава Милића, Жељка Тешића и Миливоја Шемића. У свом обраћању присутнима, прота Миодраг је честитао славу параклиса и нагласио како је у Предању Цркве празник Благовести означен као почетак нашега спасења. Такође је истакао значај примера послушности Пресвете Богородице према Богу, којој и ми треба да следујемо како бисмо били истински хришћани на речи и делу, а не само по имену.

После заамвоне молитве прота Владан Симић је благословио славске дарове, које су принели чланови породице Кувежданин. Кумовски залог за следећу годину преузела је породица Спремо.

По завршетку литургијског сабрања, настојатељ футошког храма, прота Жељко Тешић је заблагодарио архијерејском намеснику и осталим свештеницима на љубави коју су показали својим присуством на овом празничном сабрању. Прота Жељко је истакао значај прославе славе параклиса и подсетио да је храм који је у Футогу срушен 1947. године био посвећен празнику Благовестима.

[carousel_slide id=’44825′]

Print Friendly, PDF & Email