Благовести у Саборном храму у Новом Саду

На празник Благовести, 25. марта / 7. априла 2022. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј. Преосвећеном епископу Иринеју су саслуживали Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештено братство Саборног храма и новосадски ђакони.

Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, Епископ бачки Иринеј је објаснио улогу Пресвете Богородице у Домостроју спасења људског рода, те је, између осталог, рекао: „Благовест је старинска реч. Она значи добру вест, радосну вест, вест изнад свих вести, најважнију вест. То је вест о Спаситељу и о спасењу. Aрхангел Божји Гаврило, послат чистој, светој, безгрешној по људским мерилима девојци – Дјеви Марији, у Назарет, град у Галилеји, поздравља је необичним речима: Радуј се, благодатна, Господ је с тобом, благословена си ти међу женама, и онда јој и саопштава ту благу и радосну вест, која је и садржај данашњег празника. Саопштава јој да ће родити сина и да му надене име Исус, да ће Он бити Спаситељ, велики пред Богом и пред људима, и да Царству Његовом неће бити краја. На то Пресвета Дјева одговара са крајњом смиреношћу и послушношћу вољи Божјој речима: Нека ми буде по речи твојој. И тај њен одговор је онај људски удео у тајни спасења. Грех који је ушао у људску историју кроз прародитеље, најпре Еву, а потом и њеног мужа Адама, сада бива уништен, побеђен кроз нову, праву, вечну Еву – Пресвету Богородицу. Пресвета Дјева, сачувавши себе у потпуној чистоти и светости, бива удостојена да се кроз Њу оваплоти Сâм Бог. Самим тим и дотадашња долина плача због греха, због пада, због осмрћености људске природе и, кроз њу, све творевине Божје, постаје рај, постаје поново оно ради чега је свет и створен; постаје стално, трајно, неотуђиво присуство Божје и зрачење вечне, свеобухватне љубави Његовеˮ, нагласио је Преосвећени владика Иринеј.

Благољепију архијерејске Литургије допринело је умилно појање чланова хора Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

[carousel_slide id=’44751′]
Print Friendly, PDF & Email