Епископ бачки др Иринеј присуствовао представљању књиге Пупин, ловац на звезде

Епископ бачки др Иринеј присуствовао је у петак, 18. марта 2022. године, представљању књиге Пупин, ловац на звезде, Радослава Павловића, која је објављена у издању Компаније Новости. Књига је представљена у свечаној дворани Матице српске у Новом Саду, у организацији Матице српске и Компаније Новости. О књизи су говорили г. Игор Мировић, председник Покрајинске владе Војводине, професор др Драган Станић, председник Матице српске, г. Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник Компаније Новости, као и аутор, г. Радослав Павловић. Модератор програма била је госпођа Јелена Јововић, уредница Издавачког сектора Компаније Новости, која је присутнима прочитала и неколико одељака из књиге.

Господин Игор Мировић рекао је, између осталог, да нас кроз књигу аутор подсећа на то каква је личност био Михајло Пупин. Истичући Пупинову духовност и родољубље, Мировић је навео да нас личност Михајла Пупина подсећа и на важност историје за један народ, да је Пупин био личност која је подигла углед Србије после Првог светског рата и да је за Пупина једина већа ствар од родољубља била љубав.

Професор др Драган Станић је говорио о повезаности Михајла Пупина и Матице српске. Он је подсетио да је, због Пупинових достигнућа из области електро-технике, у Матици српској формирана награда Михајло Пупин, која се додељује за резултате и доприносе у науци, али и да је Матица српска штампала Пупинову књигу Са пашњака до научењака. Такође, он је навео да нас мајстор дијалошке форме, Радослав Павловић, кроз књигу Пупин, ловац на звезде упознаје са Пупином управо у дијалошкој форми, примећујући да овакав материјал нуди потенцијал за филмску или серијску грађу, у којој би главни брилијантни лик био управо Михајло Пупин.

Господин Милорад Вучелић је рекао неколико речи о аутору, као и о тешком процесу да један рукопис дође до јавности. Међу многим речима, господин Вучелић је навео да је Пупинов дар био Божји дар и да нам књига говори управо о том Пупиновом таленту, али и о таленту аутора, господина Радослава Павловића, који је у књигу уградио свој дар. Цитирајући речи из књиге, којим се Пупин обраћа Тесли: „Ти си измислио 20. векˮ, Вучелић је подсетио све присутне о великом и светском доприносу Срба у историји човечанства.

На крају, присутнима се обратио и аутор књиге, господин Радослав Павловић, који је, како је сам навео, три године изучавао лик Михајла Пупина. Вечерашње сабрање Павловић је затворио захваливши се говорницима и свима присутнима.

[carousel_slide id=’44170′]
Print Friendly, PDF & Email