Одржана седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије бачке

У суботу, 5. марта 2022. године, у Саборном храму у Новом Саду, у наставку јутарњег богослужења, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Стојан Билић, уз саслужење братства Саборног храма. Светој Литургији су молитвено присуствовали Преосвећена господа епископи бачки Иринеј и мохачки Дамаскин. После заамвоне молитве, служен је помен блаженопочившем протојереју Дејану Станојеву.

По отпусту свете Литургије, поводом одржавања заједничке седнице Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије бачке,  Преосвећени епископ Дамаскин је служио чин призива Светога Духа, уз саслужење свих архијерејских намесника Епархије бачке и присуство осталих чланова наведених епархијских тела.

После одслуженог чина призива Светог Духа, присутнима у Саборном храму обратио се Епископ бачки господин др Иринеј, који је, између осталог, рекао: „Као и ранијих година, сабрали смо се у овај данашњи дан на заједничко заседање ових наших двају најважнијих административних епархијских тела, у којима учествују заједно и свештена лица и истакнути представници верног народа Божјега, да би се сагледало шта је урађено током минуле године, да би се поднео извештај о томе, да би се донеле одлуке за будућу делатност, нарочито на пољу организационог делања, материјалног и финансијског пословања наше Епархије. Да би живот Цркве могао да се одвија и да напредује на корист и на спасење душа људских, мора да буде уређен правилно, како апостол Павле каже, по чину и благообразно у сваком погледу, па и у погледу финансија, материјалног пословања, управе, односа међу црквеним јединицама и тако даље. Тако је и Црква сва своја питања, изазове и проблеме решавала не појединачно, не наметањем воље једнога човека или неког малог колектива, мале групице људи, него саборно, са одговорношћу и учешћем свих. Наравно, понекад је немогуће да се сваки хришћанин нађе на истом месту у исто време, али зато постоје они који су, благодаћу Божјом, задужени за ову врсту одговорности и други који такође добију поверење црквених пастира и црквених предстојатеља, као одговорни, савесни представници укупног народа Божјег. Света Литургија је увек први и главни саборни догађај и доживљај у животу Цркве. Ми смо овде на светој Литургији призивали Духа Светога да наше литургијске, евхаристијске Дарове освети и претвори у Тело и Крв Христову. Тој литургијској, заједничкој, саборној молитви епиклезе, призивања Духа Светога, додали смо и један посебни чин, који има циљ да призове благодат Духа Светога на нас људе, верне, на Цркву, да бисмо могли да размишљамо, да одлучујемо и да чинимо све благодаћу Духа Светога, по мудрости коју Он даје, а не по својој већој или мањој памети.ˮ

Радни део седнице Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке одржан је у свечаној дворани Црквене општине новосадске. Размотрени су сви аспекти духовног и материјалног деловања у Епархији бачкој. Прочитани су извештаји о делатностима свих епархијских установа Епархије бачке. На овом редовном заседању чланови Епархијског савета усвојили су извештај о раду Епархијског управног одбора за претходну годину, завршни рачун Епархије бачке за 2021. годину и предлог буџета посебних потреба Епархије бачке за 2022. годину.

На крају заседања, Епископ бачки др Иринеј је заблагодарио Епископу мохачком Дамаскину и присутним члановима Епархијског савета и Епархијског управног одбора на љубави и уложеном труду у вршењу одговорне службе.

[carousel_slide id=’43626′]

Print Friendly, PDF & Email