У Матици српској представљена књига Уроша Шешума Српска четничка акција (1897 – 1908)

У свечаној дворани Матице српске, у четвртак, 24. фебруара 2022. године, у оквиру Недеље Косова и Метохије, представљена је књига доцента др Уроша Шешума, Српска четничка акција (1897 – 1908) – Оружана дипломатија. О књизи су говорили професор др Сузана Рајић, др Александар Савић и аутор. Поздравну реч упутио је професор др Драган Станић, председник Матице српске.

Српска четничка акција у Османском Царству је тема која је у српској историографији дуго времена била скрајнута, а представља један од најважнијих сегмената живота Срба у Османском Царству крајем 19. и почетком 20. века. Књига прати историјат, развој, фазе и главне актере српске четничке акције. Др Урош Шешум, на основу архивске грађе Благајничког одељења Министарства унутрашњих дела Краљевине Србије и донедавно недоступних фондова Архива Србије, открива да је српска четничка акција почела 1897. године, а да се идејни творац српске четничке организације налазио управо у српском Министарству унутрашњих дела. Акција се може посматрати као оружана дипломатија јер је њен резултат српско-бугарски споразум 1912. године у коме Бугарска дојучерашње непријатеље посматра као савезнике, а уочи предстојећих ратова акција је допринела подизању националне свести код Срба.

У уметничком делу програма учествовале су др Исидора Поповић, рецитатор и модератор програма, као и Виолета Радић, вокални солиста. 

[carousel_slide id=’43346′]
Print Friendly, PDF & Email